20 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Περίοδο ομαλοποίησης διανύουν τα Κυπριακά ακίνητα

07 Σεπτεμβρίου 16 | Πάνος Δανός
Πάνος Δανός

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Η Λευκωσία όπως και η Λεμεσός, με τις υποδομές και τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, αλλά και την συνεχόμενη ανάπτυξη, δείχνουν να προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές.
 
Η Λευκωσία όπως και η Λεμεσός, με τις υποδομές και τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, αλλά και την συνεχόμενη ανάπτυξη, δείχνουν να προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές.
Σαφώς, όμως οι πωλητές είναι πλέον λιγότερο απαιτητικοί.
 
Αλλά, η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι τα καλά ακίνητα (οικιστικά + εμπορικά +βιομηχανικά) αποτελούν ακόμα πόλο επένδυσης με ευοίωνες προοπτικές. Η κατοχή ακινήτου στην Λευκωσία και στην Λεμεσό και η σωστή εκμετάλλευση- διαχείρισή του είναι και θα είναι μια επικερδής υπόθεση, εφόσον η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίσει να αναβαθμίζει τον πολεοδομικό σχεδιασμό, δίνει κίνητραανάπτυξης, συγκρατεί τις δημοσιονομικές δαπάνες και βάζει την Κύπρο στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.
 
Να σημειωθεί, ότι η στασιμότητα στην κτηματαγορά που παρατηρήθηκε το 2011-2014 σε Πάφο και Λάρνακα ήταν βαθιά και δύσκολη στην αντιμετώπισή της, όμως ήδη έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους, ξένα επενδυτικά ταμεία για την εκεί ενεργοποίησή τους. Αλλά, οι μεμονωμένοι αγοραστές αυξάνονται ήδη από το 2015. Παράλληλα, ευτυχώς, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές είναι εξωστρεφείς και υψηλού επιπέδου και έδειξαν ιδιαίτερη ικανότητα και αντοχή στην προσαρμογή στην παρελθούσα περίοδο.
 
Το άνοιγμα στην κινέζικη αγορά, φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, ειδικά στην Πάφο. Παράλληλα, προσεγγίζονται οι αγορές της Αιγύπτου και της Συρίας, ενώ είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους Ρώσους αγοραστές, αλλά και τους δυνητικούς επενδυτές από Ουκρανία, Λίβανο και Ισραήλ. Βραχυπρόθεσμα στην Κύπρο, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον από επενδυτές και χρήστες λόγω των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών και θα ασκηθούν αυξητικές πιέσεις στα επίπεδα των μισθωμάτων και μείωση των αποδόσεων.
 
Σε γενικότερο πλαίσιο εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα η αγορά γραφείων θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των εγχώριων χρηστών και επενδυτών, ενώ θα ακολουθήσουν και οι διεθνείς εταιρείες με τη προϋπόθεση της περαιτέρω βελτίωσης της οικονομίας και της παροχής ισχυρών κινήτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο. 
 
Όσον αφορά στις κατοικίες, είναι πλέον σαφές ότι το 2016 βρήκε σε σχετική ισορρόπηση την προσφορά και την ζήτηση. Σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζονται στις κατοικίες αλλά και στα εμπορικά ακίνητα. Ο αγοραστής θα πρέπει να ερευνά για την κατάλληλη ευκαιρία και να διαπραγματεύεται μέσω Συμβούλων το τίμημα, αλλά και τη διαδικασία αποπληρωμής. Μόνο κατόπιν διαπραγμάτευσης, επιτυγχάνονται οι πραγματικές ευκαιρίες. Πάντως, η αγορά της γης αποτελεί ασφαλή επένδυση, δεδομένου του σχετικά μικρού οικονομικού κύκλου που τη διέπει.
 
Ωστόσο, ο αγοραστής ακινήτων θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και να τελεί υπό την υποστήριξη Συμβούλων. Τέλος, η παρατηρηθείσα αύξηση στις αγοραπωλησίες θα επιδράσει μεσοπρόθεσμα, θετικά στην σταθεροποίηση της προσφοράς και στην στήριξη της ζήτησης. Ήδη, στην Κυπριακή αγορά υπάρχει σχετική άνοδος τιμών, η οποία προβλέπεται να συνεχίσει, όσο η χώρα αντιμετωπίζει την οικονομία της παραγωγικά.
 
Χρειάζεται η βούληση της κυβέρνησης για απλοποίηση των διαδικασιών ανάπτυξης και επένδυσης, καθώς και για αποκρατικοποιήσεις όπως και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που σαφώς θα συνδράμουν στην ταχύτερη ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων. Για την Κύπρο υπάρχουν θετικά στοιχεία και πληροφορίες, που αφήνουν σημαντικά περιθώρια υποστήριξης μιας ανοδικής πορείας σύντομα.
 
Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης στην οικονομική διαχείριση και στην αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων (όπως π.χ. το πρώην ΓΣΠ). Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμός. Ακόμα, καμιά κρίση δεν διαρκεί για πάντα….Παράδειγμα, η Αργεντινή. Ξεπέρασε την κρίση (πριν 6 χρόνια είχε χρεοκοπήσει) και μάλιστα επισκέφθηκαν τα Γραφεία μας, πρόσφατα, Αργεντινοί επενδυτές για να αγοράσουν στην Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Βλέπετε, γνωρίζουν τι ακολουθεί μία κρίση, και θέλουν να κερδίσουν. Αντίστοιχα, η Νορβηγία ήταν πριν 15 χρόνια προ χρεωκοπίας και τώρα έχει σημαντικό πλεόνασμα και μειώνει τους φόρους, ενώ αυξάνει τις επενδύσεις. Ανάλογα παραδείγματα είναι και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
 
Πρέπει να αντιληφθούμε, βέβαια στη Κύπρο, ότι οι επενδυτές δεν είναι γενναιόδωροι, ούτε τζογαδόροι, ούτε φιλάνθρωποι. Για παράδειγμα, μεγάλος επιχειρηματίας του Λας Βέγκας επιθυμεί να δημιουργήσει το ΕυροΒέγκας σε τεράστια έκταση έξω από την Μαδρίτη, στην Ισπανία. Προσφέρει το 35% του κεφαλαίου και ζητά από τους Ισπανούς να συνεισφέρουν το υπόλοιπο 65%. Στο τελευταίο του ταξίδι στην Αθήνα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, απάντησε στις επίμονες προτροπές των Ελλήνων επιχειρηματιών για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ότι οι Γερμανοί περιμένουν τους Έλληνες να επενδύσουν πρώτα στη χώρα τους και μετά θα ακολουθήσουν και οι Γερμανοί.
 
Εδώ στην Κύπρο, να μην ξεχνάμε την αρνητική κατάληξη που είχαν οι συζητήσεις με Κατάρ και Κίνα για αντίστοιχες επενδύσεις σε Λευκωσία και Λάρνακα. Η προσέλκυση ξένων επενδυτών πρέπει να παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, σοβαρότητα και αντίληψη όλων των παραμέτρων. Το CIPA είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται η υπευθυνότητα και από τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, σε θέματα ξένων επενδύσεων. Η Ισπανία και η Ελλάδα, ήδη προσεγγίζουν ξένους επενδυτές με σύστημα και πρόγραμμα. 
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas