Δευτέρα
23 Απριλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πυλώνας της εγχώριας παραγωγής ο ελληνικός ζύθος

Αλέξανδρος Καραφυλλίδης

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Σε μία χώρα όπου η παραγωγική διαδικασία έχει καταστεί μη κερδοφόρος, η στήριξη του κλάδου της ζυθοποιίας και η περαιτέρω ανάπτυξη του, θα έπρεπε να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της εκάστοτε κυβέρνησης.

 

Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν την πραγματική συμβολή ενός τόσο δυναμικού κλάδου στην εθνική οικονομία; Είμαστε από τους ελάχιστους πλέον κλάδους στον οποίο το 95% της εγχώριας κατανάλωσης, παράγεται στη χώρα μας από ελληνικά χέρια.

Είκοσι πέντε (25) μονάδες παραγωγής ζύθου ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την επικράτεια. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Τήνος, η Ρόδος, η Κρήτη, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα!

Συνολικά, ο κλάδος μας δημιουργεί προϋποθέσεις ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης ενώ συμβάλλει με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €100 εκατ. για τα επόμενα χρόνια, σε καινούργιες μονάδες και γραμμές παραγωγής, σε καινοτομία και σε νέα προϊόντα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι, όμως, το γεγονός ότι διατηρούμε 2.500 άμεσες και 70.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, τις οποίες και αναπτύσσουμε διαρκώς. Παράλληλα, ενδυναμώνουμε τις τοπικές οικονομίες ανά την Ελλάδα μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με 3.200 αγρότες, στο πλαίσιο προγραμμάτων συμβολαιακής καλλιέργειας για τη χρήση του κριθαριού.
 
Είμαστε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα, φορολογούμαστε από το πρώτο μπουκάλι και συμβάλλουμε στην ελληνική οικονομία με πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ φορολογικές εισφορές το χρόνο.
 
Ωστόσο, παρά τη σημαντική συμβολή, από το 2009 έως σήμερα, η αγορά του ζύθου έχει υποστεί μια συρρίκνωση της τάξης του 20%, λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2009 η κερδοφορία του κλάδου ανήλθε σε περίπου €130 εκατ. ενώ βάσει των στοιχείων του 2015 κυμαίνεται στα €30 εκατ. Έχουν «εξατμιστεί» κυριολεκτικά, περίπου €100 εκατ. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την πτώση της αγοράς. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στον κλάδο επεβλήθη αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της τάξης του 130%.Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ως εταιρείες έχουμε προσπαθήσει, τα τελευταία χρόνια, να κρατήσουμε σταθερές, ακόμη και  να μειώσουμε τις τιμές μας ώστε το προϊόν μας να παραμείνει προσιτό στους καταναλωτές. Διότι η μπύρα είναι ένα προϊόν που βρίσκεται καθημερινά στο ελληνικό τραπέζι. 
 
Η περαιτέρω πρόσφατη αύξηση, όμως, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 100% στον ζύθο, θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης και επενδύσεων. Εξίσου αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα προϋπολογισθέντα κρατικά έσοδα από τη μείωση της κατανάλωσης.  
 
Θέλουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά! Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της αύξησης, αλλά διπλασιασμός δεν είναι αύξηση! Είναι άδικο να καταστραφεί ένας από τους λίγους παραγωγικούς κλάδους της χώρας! Δεν είμαστε αντίθετοι στην πληρωμή φόρων - εξάλλου πληρώνουμε με 0% φοροδιαφυγή - ωστόσο, να είναι μια  λογική αύξηση που κυμαίνεται στο 20% ή ακόμα και στο 30%.
 
Ας μεγαλώσει η βάση εφαρμογής του φόρου, ώστε η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έσοδα, με φορολόγηση η οποία θα εφαρμοστεί λίγο σε όλους και όχι τυφλή υπερ-φορολόγηση!
 
Εκτιμούμε την προσπάθεια και τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν! Θέλουμε όμως να έχουμε τη δυνατότητα, ως κλάδος, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, να παράγουμε, να συνεισφέρουμε και να επενδύουμε! Και αυτό είναι κάτι που νοιώθουμε ότι στερούμαστε ολοένα και περισσότερο!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas