Πέμπτη
22 Μαρτίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Στα €14,4 δισ ο τζίρος της αγοράς των φοιτητικών εστιών

28 Σεπτεμβρίου 16 | Παύλος Παπαδημητρίου
Παύλος Παπαδημητρίου

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Στα υψηλά των €14,4 δισ. έχει φθάσει ο τομέας της στέγασης φοιτητών στον κόσμο από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με ανάλυση της HVS την οποία εκπόνησαν τα στελέχη της εταιρείας Νανά Μπούσια και Παύλος Παπαδημητρίου τα deals σε φοιτητικές εστίες στο Ηνωμένο Βασίλειο (την πιο μεγάλη αγορά στον κόσμο) "εκτοξεύθηκαν" από τα €2,4 δισ. στα €6,7 δισ. κατά τη διάρκεια του 2015, ενώ στις ΗΠΑ που θεωρείται η πιο "ώριμη" αγορά στην στέγαση φοιτητών ο όγκος της δραστηριότητας ανήλθε σε €6,8 δισ. στο εξεταζόμενο διάστημα.
Το 2014 οι φοιτητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήλθαν σε 176 εκατομμύρια ενώ ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 263 εκατομμύρια έως το 2025. Η παγκόσμια κινητικότητα των φοιτητών συνεχώς κερδίζει έδαφος με εκείνους που σπουδάζουν στο εξωτερικό να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σε 8 εκατομμύρια έως το 2025 από 4,1 εκατομμύρια το 2010. 
 
Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των φοιτητικών εστιών σε όλο τον κόσμο ανήκει ιδιώτες επενδυτές (συχνά μη επαγγελματίες) οι οποίοι εφαρμόζουν ένα μοντέλο λειτουργίας παρόμοιο με τις συμβατικές κατοικίες: ο ενοικιαστής πληρώνει ένα μηνιαίο ποσό και δίνει ένα χώρο πολλές φορές χωρίς επίπλωση. 
 
Από την άλλη πλευρά στις πανεπιστημιουπόλεις τα καταλύματα είναι διαθέσιμα συνήθως μόνο για τους εγγεγραμμένους φοιτητές στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. Οι εταιρίες κοινωνικής στέγασης επίσης επιβάλλουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για τους φοιτητές με κριτήριο το εισόδημα πριν ένας φοιτητής μπορέσει να ενοικιάσει το δωμάτιο, ενώ μετά την αποφοίτηση οι μαθητές δεν επιτρέπεται πλέον να παραμείνουν στις εστίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις και ιδιαίτερα στην Ευρώπη τα πιο πολλά κτίρια που χρησιμεύουν για τη στέγαση των φοιτητών αντιμετωπίζουν ένα βαθμό απαξίωσης και είναι κακοσυντηρημένα.  
 
Ανεβάζει... στροφές η στέγαση των φοιτητών 
 
Ο τομέας της στέγασης φοιτητών έχει εξελιχθεί σε μια ώριμη και μια αναγνωρίσιμη επένδυση παγκοσμίως. Κάθε χρόνο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο όγκος συναλλαγών στον εν λόγω τομέα του κλάδου των ακινήτων ενώ μπαίνουν και "μεγάλοι παίχτες" όπως θεσμικοί επενδυτές και equity funds, αλλά και συνταξιοδοτικά ταμεία και ΑΕΕΑΠ. 
 
Στην Ελλάδα ο κλάδος είναι ακόμη στα σπάργανα σε σχέση με άλλες αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές και τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια την «βλέπουν» σαν μια αγορά χωρίς σημαντικό ενδιαφέρον καθώς ο αριθμός των διεθνών φοιτητών είναι αρκετά χαμηλός.
 
Ακόμη κι αν υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για τους δυνητικούς εγχώριους επενδυτές σε πόλεις όπου βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια τα περισσότερα κτίρια είναι ανεπαρκώς συντηρημένα έτσι ο τομέας αυτός είναι σχεδόν άγνωστος σε αυτούς. Η Ελλάδα έχει ένα ευρύ φάσμα πανεπιστημίων που βρίσκονται σε όλη τη χώρα με κάποια εξ’ αυτών να έχουν ευρωπαϊκή αναγνώριση. Μικρότερες πόλεις με χαμηλές παροχές κατοικιών έχουν γίνει δημοφιλείς προορισμοί για  σπουδαστές, ειδικά για τους εγχώριους φοιτητές. 
 
Από την αρχή της ύφεσης, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία των νέων και στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ενώ περισσότεροι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το επίπεδο της μόρφωσής τους αλλά και την ειδικότητά τους σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά επιλέγουν την υψηλότερα (τριτοβάθμια) εκπαίδευση. Παραδοσιακά λόγω πολιτισμικών επιρροών οι φοιτητές στη Νότια Ευρώπη τείνουν να ζήσουν ή να σπουδάσουν στην πατρίδα τους και η πλειονότητα τους επιλέγει να μην εγκαταλείψει την πόλη και το πατρικό του σπίτι.
 
Ακόμη κι αν το φαινόμενο αυτό έχει ενισχυθεί από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν των οικονομικών εξόδων (κόστος ενοικίασης επιπλέον ακινήτου) εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για μια καλή επένδυση στον εν λόγω τομέα του real estate. 
 
Οι «άγνωστες» φοιτητικές εστίες
 
Ορισμένοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι… πίσω στο θέμα των φοιτητικών εστιών σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρώπης είναι σύμφωνα με την ανάλυση: η έλλειψη αγγλικών μαθημάτων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων φοιτητών, η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών που διοικούν τον κλάδο, η ασταθής φορολογική νομοθεσία στη χώρα, το υψηλό ΦΠΑ στις κατασκευές, η αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι μη επιδοτούμενες επενδύσεις. 
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas