Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τα 7 στα 10 δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών είναι "κόκκινα"

05 Μαΐου 17 | Γιώργος Στασινός
Γιώργος Στασινός

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ στην στρατηγική του στόχευση είναι σωστός, στην πράξη καθίσταται περιορισμένης εφαρμογής και αναποτελεσματικός, με επιμέρους πολλές λανθασμένες και προβληματικές διατάξεις, όπως τελικώς ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση στη Βουλή.

 

Και αυτό διότι οι προτάσεις των επιστημονικών και άλλων αρμοδίων φορέων αγνοήθηκαν για μία ακόμη φορά. Θα επιμείνουμε και θα ενισχύσουμε τον θεσμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία, την αγορά, έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και λύσεις για τις επιχειρήσεις και τους δοκιμαζόμενους ελευθέρους επαγγελματίες αρκεί η κυβέρνηση να αφήσει τον θεσμό να λειτουργήσει κανονικά, ενώ είναι στο χέρι της να επιδείξει έστω και εκ των υστέρων πολιτική βούληση» και να προχωρήσει σε νομοθετικές βελτιώσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημονικών και παραγωγικών φορέων.

Ο θεσμός της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης πρέπει να προχωρήσει ολοκληρωμένα και γρήγορα, προκειμένου να επιλύσει πολλά ζητήματα που υπάρχουν. 

Δυστυχώς, στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις δεν εντάχθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες –αλλά μόνο οι επιχειρήσεις- παρότι κάτι τέτοιο ζητήθηκε επίμονα από όλους τους φορείς (μηχανικών, δικηγόρων, οικονομολόγων, γιατρών κλπ). Επίσης, το γεγονός ότι πρέπει να επικυρωθεί η διαδικασία της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και η σχετική απόφαση του διαχειριστή από το δικαστήριο –και μάλιστα με τη μορφή πολυμελούς σύνθεσης- είναι κάτι αρνητικό, καθώς είναι σαν να ακυρώνεται μια καλή ρύθμιση και μόνο από αυτή την προϋπόθεση.

Τα 7 στα 10 δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών είναι «κόκκινα». Ισως δεν μπορούσαν να διαχειριστούν οι τράπεζες όλο αυτόν τον όγκο υποθέσεων, ή ίσως δεν υπήρχε οικονομικό ενδιαφέρον από πλευράς τους. Με τη διαδικασία της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν λυθεί.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas