Πέμπτη
26 Απριλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

The shape of things to come

17 Νοεμβρίου 11 | Κωνσταντίνος Μίχαλος
Κωνσταντίνος Μίχαλος

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η αγορά ακινήτων θεωρείται ότι λειτουργεί ως καθρέφτης της οικονομικής κατάστασης μιας χώρας. Κι αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα από την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς την τελευταία διετία. Ένας από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας μας, σήμερα πλήττεται σοβαρά από την ύφεση, από το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, αλλά και από τον ανελέητο φορολογικό πόλεμο που δέχεται η ακίνητη περιουσία.

Η αγορά ακινήτων θεωρείται ότι λειτουργεί ως καθρέφτης της οικονομικής κατάστασης μιας χώρας. Κι αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα από την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς την τελευταία διετία. Ένας από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας μας, σήμερα πλήττεται σοβαρά από την ύφεση, από το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, αλλά και από τον ανελέητο φορολογικό πόλεμο που δέχεται η ακίνητη περιουσία.

Η πορεία της αγοράς στο επόμενο διάστημα, συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας. Δύο παράγοντες, όμως, αναμένεται να επηρεάσουν εντονότερα το περιβάλλον στο χώρο των ακινήτων.
Ο πρώτος σχετίζεται με τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για τις τράπεζες και από τον τρόπο με τον οποίο θα παρασχεθεί στήριξη από το κράτος και την Ε.Ε., θα εξαρτηθούν πολλά. Εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί σύντομα, θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις ρευστότητας που θα οδηγήσουν στο πλήρες πάγωμα των στεγαστικών δανείων και των επενδύσεων στην οικοδομή, στη μείωση των εκταμιεύσεων προς τις επιχειρήσεις και στην περαιτέρω αύξηση των προσφερόμενων χώρων.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τη δρομολογούμενη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Η εφαρμογή ενός ρεαλιστικού σχεδίου, με εξωστρεφή προσανατολισμό, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και παράλληλα να δώσει ώθηση στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδώσει κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όχι μόνο για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, αλλά και συνολικά για την αγορά, είναι η φορολογία. Δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε εγχώριες, ούτε ξένες επενδύσεις, όταν το φορολογικό σύστημα αλλάζει σχεδόν κάθε τρίμηνο και επιβαρύνει την ακίνητη περιουσία με όλο και υψηλότερους φόρους. Ειδικά για τα μεγάλα ακίνητα - τα οποία λειτουργούν ως επενδυτικό προϊόν - η επιβάρυνση είναι τόσο υψηλή, ώστε οι αποδόσεις να μειώνονται σε απαγορευτικά επίπεδα για τους επενδυτές.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η γενικότερη αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος. Όσο η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ και παραπαίει στο χείλος της χρεοκοπίας, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα θελήσουν να φέρουν κεφάλαια στη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ελκυστική μια χώρα, της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε εδώ και μια τριετία σε βαθιά ύφεση, χωρίς ορατή προοπτική ανάκαμψης.

Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά από χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως το αναχρονιστικό και πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία και οι δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, οι νομικές ασάφειες ως προς την ιδιοκτησία και τις χρήσεις γης, οι αργοί ρυθμοί απόδοσης της δικαιοσύνης κ.ά.

Σήμερα, δεν αρκεί να περιοριζόμαστε σε διαπιστώσεις. Χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις και αλλαγές. Είναι κατ' αρχήν απόλυτη ανάγκη να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να σταματήσουν τα σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ και να λήξει το συντομότερο δυνατόν η αβεβαιότητα όσον αφορά τις τράπεζες, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων. Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα η αγορά δεν μπορεί να επιβιώσει, πόσο μάλλον να προσελκύσει νέα κεφάλαια και επενδύσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα συνδυάζεται με συγκεκριμένα κίνητρα και παρεμβάσεις για την υπέρβαση νομικών, πολεοδομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να υπάρξουν ευρύτερες δράσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην αγορά ακινήτων. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων οφείλει να είναι η αποσαφήνιση των χρήσεων γης, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, την εκπόνηση δασολογίου, την εφαρμογή του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου για τον τουρισμό και τη θεσμοθέτηση Ειδικών Πλαισίων για τον παράκτιο χώρο και τους ορεινούς όγκους.

Εάν θέλουμε επενδύσεις και ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει από πριν τι μπορεί να κάνει και που. Με αυστηρούς κανόνες για το περιβάλλον, αλλά χωρίς ασάφειες, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς συναλλαγές με κάθε είδους παράγοντες.

Τέλος, θα πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία σήμερα έχουν παγώσει, όπως οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ και της Αττικής Οδού, η αξιοποίηση του Ελληνικού, οι συγχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες, η διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Γηπέδου Αλεξάνδρας. Και παράλληλα να εφαρμοστούν τα σχέδια για την αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων και τη δημιουργία μαρίνων, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Τα έργα αυτά θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κτηματαγορά, μέσω της δημιουργίας νέων υπεραξιών και της ανάδειξης νέων περιοχών για την ανάπτυξη οικιστικών και εμπορικών χρήσεων.

Η χρονιά που έρχεται θα είναι κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία της κτηματαγοράς. Παρά την κρίση, η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των ακινήτων. Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθούν, εάν θέλουμε η ελληνική οικονομία να επιβιώσει και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas