Παρασκευή
21 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις

14 Ιουνίου 18 | Κλάους Ρέγκλινγκ
Κλάους Ρέγκλινγκ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις με την ελάφρυνση του χρέους της μακροπρόθεσμα.

 

Και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι στην ατζέντα. Βραχυπρόθεσμα δεν είναι τόσο σημαντικό, επειδή η Ελλάδα έχει λάβει ήδη μεγάλη ελάφρυνση χρέους το 2012 και επωφελείται σημαντικά από αυτή. Μακροπρόθεσμα, όμως, είναι ένα θέμα, επειδή θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις.

Όχι μόνο για τους επενδυτές χαρτοφυλακίου που αγοράζουν ξανά ελληνικά ομόλογα, αλλά και για τις πραγματικές ξένες άμεσες επενδύσεις. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που είναι φιλικό στην ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη όχι πολύ υψηλών φόρων και ένα καλό ρυθμιστικό περιβάλλον.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, όμως, είναι να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Υπάρχει μία δέσμευση του Eurogroup για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, αν χρειασθεί και αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους του προγράμματος.

Οσον αφορά στις επιπτώσεις στα επιτόκια χωρών, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, λόγω της αστάθειας της Ιταλίας είναι αλήθεια ότι είδαμε κάποιες επιπτώσεις πριν από τρεις εβδομάδες στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, αλλά όχι τόσο μεγάλες. Ο λόγος είναι πολύ σαφής: Οι χώρες αυτές είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από οκτώ ή δέκα χρόνια. Επομένως, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρότερος σήμερα από ότι πριν από οκτώ χρόνια.

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές πέρυσι και έχει εκδώσει ομόλογα τρεις φορές. Η χώρα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο: Εξάλειψαν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2016. Θα συνεχίσουν να έχουν τα επόμενα λίγα χρόνια. Επομένως, έχουν διαμορφώσει τον προϋπολογισμό τους, ώστε να δημιουργεί πλεονάσματα, κάτι που δεν κάνουν πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Θα πρέπει, όμως, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής τους. Οι αγορές τα κοιτάζουν όλα αυτά και έτσι θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στις αγορές.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas