Τρίτη
20 Μαρτίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Με δυο ταχύτητες «τρέχει» η Πολωνική αγορά γραφείων

10 Αυγούστου 17 - Ειρήνη Θεοφανίδου
Με δυο ταχύτητες «τρέχει» η Πολωνική αγορά γραφείων

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Το 38% της συνολικής ζήτησης χώρων γραφείων στην αγορά της Πολωνίας το 2016 αποτελούσαν τα συμβόλαια προ-μισθώσεων σύμφωνα με έρευνα της JLL ενώ το ποσοστό το 2017 διαμορφώνεται στο 29%.

 

Όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς το μερίδιο των συμβολαίων αυτών είναι σαφώς υψηλότερο σε περιφέρειες όπου υπάρχει αυξημένη διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων ενώ εμφανίζεται χαμηλότερο στην Βαρσοβία.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν χαρακτηριστικά ότι πριν από περίπου 10 με 20 χρόνια οι συμφωνίες στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μισθωτές έκαναν συμβόλαιο πριν την κατασκευή του κτιρίου ήταν κάτι «άγνωστο» για την αγορά ακινήτων της χώρας.

Σήμερα η αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη πιο ώριμη και πιο ενεργή και γι αυτό οι προ-μισθώσεις ιδιαίτερα για γραφειακά ακίνητα αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού όγκου συναλλαγών. Η αγορά γραφείων στη χώρα «τρέχει» με δυο ταχύτητες όπως λένε οι ειδικοί καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει η Βαρσοβία η οποία έχει αυξημένη κίνηση και χαμηλή διαθεσιμότητα και από την άλλη οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας που αναμένεται να παραδώσουν περισσότερα τετραγωνικά νέων χώρων.

Σύμφωνα με την JLL από το 2015 οι προ-μίσθωση αντιπροσώπευε το 30% έως 45% της συνολικής ζήτησης. Την ίδια περίοδο οι εταιρίες υπέγραψαν συμβάσεις για σχεδόν 100.000 τ.μ σε κτίρια που ακόμη δεν είχαν παραδοθεί στην αγορά. Τα μεγαλύτερα deals περιλαμβάνουν την State Street η οποία μίσθωσε χώρο στο συγκρότημα Alchemiaστο Gdansk, την Nordea στο κτίριο γραφείων Tensor στο Gdynia και την Swarovsky που νοίκιασε το κτίριο Yoko στο Gdansk.  

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas