Δευτέρα
20 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ποιες χώρες κινδυνεύουν από τον "Δρόμο του Μεταξιού"

07 Μαρτίου 18 - Ειρήνη Θεοφανίδου
Ποιες χώρες κινδυνεύουν από τον

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Πανγαία

AEEAΠ - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Αριστοτέλης Καρυτινός

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Η φιλόδοξη προσπάθεια της Κίνας να αναβιώσει τον «Δρόμο του Μεταξιού» στην εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη-Ένας δρόμος» αυξάνει τους κινδύνους ενίσχυσης κρατικού χρέους σε τουλάχιστον οκτώ χώρες που συμμετέχουν.

 

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (CGD) που δημοσιεύει το CNBC από τις 68 χώρες που είναι δυνητικοί δανειστές στην πρωτοβουλία οι 23 βρίσκονται ήδη σε «αρκετά υψηλό επίπεδο» κινδύνου να αυξήσουν δραματικά το χρέος τους.

Μεταξύ των χωρών αυτών, περιλαμβάνεται η Σρι Λάνκα η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο παρέδωσε τον λιμένα Hambantota στην Κίνα που ανέλαβε τον έλεγχο του για 99 χρόνια. Η «δεξαμενή σκέψης» του CGD κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 8 από τις 23 χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους λόγω μελλοντικής χρηματοδότησης που σχετίζεται με το έργο «Μια ζώνη- ένας δρόμος». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το Πακιστάν, τις Μαλδίβες, το Τζιμπουτί, το Λάος, τη Μογγολία, το Μαυροβούνιο, το Τατζικιστάν και την Κιργιζία.

Ειδικά για το Πακιστάν οι αναλυτές λένε ότι αποτελεί μείζον μέρος του τεράστιου σχεδίου υποδομών λόγω του λιμένα «Gwadar» που συνδέει την Κίνα με τη χώρα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία το Πακιστάν αποτελεί μακράν τη χώρα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ενώ ακολουθεί το Λάος στη ΝΑ Ασία που έχει πολλά έργα που συνδέονται με την πρωτοβουλία.

Αυτά περιλαμβάνουν το σιδηροδρομικό δίκτυο Κίνα – Λάος ύψους $6,7 δις. το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό του ΑΕΠ της χώρας οδηγώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει μελλοντικά τα χρέη της.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas