Τρίτη
21 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Γιατί πρέπει να βλέπουμε συνεχώς κινδύνους?

03 Οκτωβρίου 17 |
Arpad Torok

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Αισιόδοξος για την αγορά ακινήτων της Βουδαπέστης, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της TriGranit , ωστόσο μια διόρθωση θα είναι αναμενόμενη τα επόμενα χρόνια. Ο Árpád Török μίλησε στο property forum για αναπτύξεις και εξαγορές.

 

Σε ποιες χώρες αναζητείς ευκαιρίες αναπτύξεων και επενδύσεων?

Εστιάζουμε περισσότερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναλύουμε την αγορά της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας εντατικά και για τις δύο κατηγορίες ευκαιριών. Επίσης η Σερβία μπορεί να έχει ενδιαφέρον ως αγορά για αναπτύξεις.

Ένα χρόνο πριν είχες πει ότι η Σερβία έχει καλές προοπτικές, αλλά δε δίνει ευκαιρίες εξόδου. Οι τελευταίες συναλλαγές που έγιναν στην αγορά αυτή σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη?

Όχι, η άποψή μου παραμένει ίδια. Δε βλέπω τη Σερβία ως ενδιαφέροντα επενδυτικό προορισμό για την TriGranit, αλλά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε ευκαιρίες αναπτύξεων.

Πολλοί επενδυτές βρίσκονται αυτή τη περίοδο υπό πίεση. Αν δεν αγοράσουν καινούρια περιουσιακά στοιχεία δε θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις αποδόσεις που έχουν υποσχεθεί.

Ακριβώς. Παρότι η Ουγγρική αγορά ακινήτων είναι είκοσι ετών, πολλοί είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη επενδυτών και developers και έχουν διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα. Για παράδειγμα, εγώ σε καμία περίπτωση δε θα επένδυα σε ένα αναπτυξιακό πρότζεκτ για κερδοσκοπικούς λόγους. Δε βρίσκω λόγω στο να διαθέσει κάποιος πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ένα πρότζεκτ χωρίς να ενοικιάσει ούτε ένα τετραγωνικό από αυτό.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου αυτή την εποχή ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει στη περιφερειακή αγορά ακινήτων?

Ο επικεφαλής τους τμήματος εξαγορών μας συνηθίζει να αναφέρει τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Αυτό όμως που εγώ τον ρωτάω ξανά και ξανά είναι γιατί θα πρέπει συνεχώς να αναγνωρίζουμε κινδύνους… Η ερώτηση που είναι σημαντική είναι αυτή των χαμηλών επιτοκίων και για πόσο ακόμη θα παραμένουν αυτά χαμηλά, καθώς μια αύξηση των επιτοκίων θα είχε ξεκάθαρη επίπτωση στις αποδόσεις.

Ας επανέλθουμε στις αναπτύξεις… Πώς έχει επηρεαστεί η δραστηριότητα της TriGranit από την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις κατασκευές και την αύξηση του κόστους κατασκευής?

Ακόμη δεν βλέπουμε αύξηση στα κόστη αλλά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο κομμάτι της εργασίας. Διαπραγματευόμαστε κατευθείαν με υπεργολάβους πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε εγγύηση σε ότι αφορά στη ποιότητα, τιμές και προθεσμίες παράδοσης. Με βάση τη δική μας οπτική, η ισχύς στη κατασκευή μας οδηγεί σε πρότζεκτς τα οποία είναι περισσότερο σίγουρα. Επιπλέον δε βρίσκουμε άσχημη μια αύξηση του κόστους κατά 15-20%. Η αγορά πάντα ρυθμίζεται. Οι αποδόσεις πιέζονται πράγμα που σημαίνει ότι οι developers μπορούν να πουλήσουν στις υψηλότερες τιμές τους.

Τα αυξανόμενα κόστη είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αύξηση των ενοικίων στη Βουδαπέστη?

Δε συμφωνώ με εκείνους που ισχυρίζονται ότι αν το κόστος να χτίσεις ένα κτίριο γραφείων αυξηθεί, θα πρέπει να αυξηθεί και το ενοίκιό του. Όσο συντομότερη η ολοκλήρωση της κατασκευής τόσο πιο βελτιωμένη η θέση των ενοίκων του νέου γραφειακού χώρου και τόσο καλύτερες οι συμφωνίες που θα μπορούν να κλείσουν. Αν σε μια τοποθεσία χτισθούν ταυτόχρονα δύο νέα γραφεία των 50 ή 100 χιλιάδων τμ, δε καταλαβαίνω γιατί οι developers θεωρούν προφανή την αύξηση των ενοικίων.
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas