Τετάρτη
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τα δίνει... όλα για τα ακίνητα η Blackstone

21 Δεκεμβρίου 17 |
Τζόναθαν Γκρέι

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Υπό την ηγεσία του Jonathan Gray το τμήμα της ακίνητης περιουσίας της Blackstone έχει γίνει η μεγαλύτερη δραστηριότητα επενδυτικού αμερικανικού ομίλου.

Ο Gray μπήκε στην «οικογένεια» της Blackstone το 1992 και έγινε επικεφαλής του τομέα των ακινήτων το 2005, ενώ από το 2012 προσχώρησε και στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο αμερικανικός κολοσσός έχει επενδύσει €94 δις. στο real estate. Το 2017, μεταξύ άλλων, άντλησε πολλά κεφάλαια από αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία ενώ πούλησε και την ευρωπαϊκή εταιρεία που εξειδικεύεται στα logistics, Logicor έναντι €12,25 δις. και εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στο ύψους €30 δις. Ισπανικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

 

-        - Μπορεί ο τομέας ακινήτων της Blackstone να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σαν αυτούς των τελευταίων ετών;

Αυτή είναι πάντα η πιο δημοφιλής ερώτηση. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουν φθάσει σε ένα μέγεθος τέτοιο που αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αυτό μας παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και επενδυτικές ευκαιρίες και επεκτείνει την εμβέλειά μας προσελκύοντας ταλέντα και πελάτες (ενοικιαστές, δανειστές και πωλητές). Η ανάπτυξη του ομίλου Blackstone τα τελευταία 25 χρόνια μας βοήθησε να έχουμε καλύτερες αποδόσεις προς τους επενδυτές μας. Και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε (σημειώνεται ότι έχουμε επιστρέψει πάνω από $80 δις. στους επενδυτές μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια) και η επιχείρησή μας να αναπτύσσεται.

-        -Πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει το «core-plus» κομμάτι του τομέα ακινήτων; Αναμένεται να γίνει μια δραστηριότητα με τόσο μεγάλες ευκαιρίες;

Σήμερα το «core-plus» κομμάτι της επιχείρησης είναι στα $18 δις. από τα $111 δις. υπό διαχείριση επενδυτικά κεφάλαια. Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν στο μηδέν. Αν και είναι ακόμη αρχή γι’ αυτή την δραστηριότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας. Δεν έχουμε θέσει κάποιο στόχο αλλά βλέπουμε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

-       - Η στρατηγική αυτή απαιτεί κάποιες αλλαγές;

Λειτουργούμε ως μια ολοκληρωμένη επιχείρηση στον τομέα του real estate παγκοσμίως. Ετσι, λοιπόν, έχουμε την ίδια ομάδα, τηρούμε τις ίδιες διαδικασίες και στις «core-plus» δραστηριότητες.

-       - Ποιες πιστεύετε είναι οι προοπτικές για τις μεγάλες αγορές ακινήτων, ειδικά στις ΗΠΑ καθώς αυξάνονται τα επιτόκια και στο Λονδίνο μετά το Brexit; Πόσο μπορεί να διαρκέσει ο τρέχων κύκλος;

Η αγορά ακινήτων των ΗΠΑ είναι σαφώς σε ένα πιο «ώριμο» μέρος του κύκλου. Οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2010, τα ανώτατα όρια είναι χαμηλά και υπάρχει μικρή ανησυχία. Από τη θετική πλευρά, η προσφορά είναι υπό έλεγχο με τα εμπορικά ακίνητα να αποτελούν περίπου το 1,3% της συνολικής προσφοράς και την οικονομία να αυξάνεται με 2% - 2,5%. Συνολικά πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν οι θετικές -αν και σε χαμηλότερα επίπεδα- αποδόσεις στον Αμερικανικό κλάδο του real estate. Αυτό που είναι περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι βλέπουμε σημαντικές γεωγραφικές και κλαδικές διαφορές. Τα logistics, τα γραφεία (ειδικά στον επιστημονικό και ερευνητικό τομέα) είναι πολύ ισχυρά σε σχέση με άλλους κλάδους της αμερικανικής σκηνής των ακινήτων. Ο καθορισμός για το πού πρέπει να επενδύσουμε σήμερα λαμβάνει υπόψη τις βαθιές αλλαγές στην τεχνολογία και στον αντίκτυπό της στο real estate. Οσον αφορά στο Λονδίνο, σημειώσαμε μεγάλη επιτυχία με το χαρτοφυλάκιό μας στο παρελθόν. Παρατηρούμε ότι υπάρχει ακόμη ισχυρή ζήτηση για ακίνητα στην πρωτεύουσα και παραμένουμε θετικοί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

-        -Σχεδιάζει η Blackstone να κινηθεί σε νέες αγορές και άλλη στρατηγική στο άμεσο μέλλον;

Εξετάζουμε πάντα νέες ευκαιρίες. Εχουμε εξαγοράσει πάνω από 420 εκατ. τετραγωνικών ποδιών περιουσιακών στοιχείων εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλο τον κόσμο από το 2010 και εξακολουθούμε να πιστεύουμε στον κλάδο των Logistics. Επίσης έχουμε δραστηριοποιηθεί και στο κομμάτι της ενοικίασης κατοικιών σε όλο τον κόσμο όπου η προσφορά δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση.

 

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas