Τετάρτη
15 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

«Πράσινο φως» στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης

01 Μαρτίου 18 - RE+D magazine
«Πράσινο φως» στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση νέου αρχαιολογικού μουσείου βρίσκεται η Σπάρτη, καθώς το Συμβούλιο Μουσείων, έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» στη μουσειολογική προμελέτη καθώς και στο επικαιροποιημένο κτηριολογικό πρόγραμμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης (ΝΑΜΣ).


Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του κορυφαίου γνωμοδοτικού οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού για θέματα μουσείων, η έγκριση της μουσειολογικής προμελέτης αποτελεί προαπαιτούμενο για την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με σκοπό την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση του νέου μουσείου. Η σύνταξη μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης για το μουσείο, καθώς και η εποπτεία και παρακολούθηση υλοποίησης του έργου, με τα οποία είναι επιφορτισμένο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι μερικά από τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

«Στον χώρο που είναι να γίνει το μουσείο υπάρχει χαρακτηρισμένο νεότερο μνημείο, το ΧΥΜΟΦΙΞ. Επίσης στον ίδιο χώρο βρέθηκαν αρχαιότητες που έχουν να κάνουν με την αρχαία πόλη της Σπάρτης. Ήταν ένα σύνθετο θέμα και χρειάστηκε κάποιο διάστημα μέχρι να ξεκαθαριστεί και να μπει σε μια σειρά», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσείων, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

Η μουσειολογική προμελέτη, που εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Λακωνίας με τη συνδρομή διυπηρεσιακής Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, πήρε τα εύσημα από τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων, καθώς, όπως ειπώθηκε, δουλεύτηκε με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια.

Σημειώνεται ότι το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, που οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1874 - 1876, έγινε πιθανότατα πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού, πιθανόν όμως να αποτελεί έργο του διάσημου Δανού αρχιτέκτονα του 19ου αι., Θεόφιλου Χάνσεν.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas