Δευτέρα
23 Απριλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

2017 Η χρονιά με τα «μεγάλα deals»

02 Φεβρουαρίου 18 - Ειρήνη Θεοφανίδου
2017 Η χρονιά με τα «μεγάλα deals»

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Σημαντική άνοδο σε όγκο σημείωσαν οι μεγάλες συναλλαγές στην Ευρώπη το 2017 σύμφωνα με στοιχεία της Real Capital Analytics καθώς οι μεγάλοι «παίχτες» πραγματοποίησαν αρκετά deals χαρτοφυλακίων και εταιρικές συγχωνεύσεις.

 

Οι συμφωνίες με ελάχιστη αξία €500 εκατ. αντιπροσώπευσαν το 24% του όγκου συναλλαγών ενισχύοντας τον κύκλο εργασιών σε €293,4 δισ. σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 4% σε σχέση με το 2016. Η περυσινή χρονιά κατατάσσεται πίσω από το 2015 και το 2007 που ήταν και το πιο «ενεργό» έτος για εμπορικά deals ακινήτων. Ο TomLeahy, ανώτερο στέλεχος της RCA EMEA Analytics δήλωσε ότι «το περασμένο έτος ήταν βασισμένο κυρίως στις μεγάλες συμφωνίες». Όπως επισημαίνει ο ίδιος το βάρος του κεφαλαίου που στοχεύει στην ακίνητη περιουσία αύξησε τον ανταγωνισμό για καλά ακίνητα ωθώντας τους μεγαλύτερους επενδυτές να «σπρώξουν» τα χρήματά τους σε χαρτοφυλάκιο ή εταιρικές εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Μεγάλες συγχωνεύσεις
 
Η εξαγορά του βραχίονα logistics της Blackstone, Logicor από την China Investment Corp. έναντι €12,2 δισ. ήταν το μεγαλύτερο deal στην Ευρώπη για το περυσινό έτος. Αξιοσημείωτες συμφωνίες αφορούν και στην εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Eurosic από την Gecina καθώς και της Φινλανδικής εισηγμένης εταιρείας Sponda από τον όμιλο Blackstone. Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία της RCA δεν περιλαμβάνουν την εξαγορά της Westfield Corp από την Unibail-Rodamco καθώς και τις συμφωνίες της Βρετανικής Hammerson και Intu Properties που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
Τα τέσσερα πιο ακριβά ακίνητα
 
Η έκθεση της RCA αναφέρει ότι κατά την περυσινή χρονιά πουλήθηκαν τέσσερα μεμονωμένα ακίνητα με τιμές που ξεπέρασαν το €1 δισ. Το μεγαλύτερο ήταν το Coeur Defense στην δυτική επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού στις Amundi, Primonial REIM και Predica CA Assurancesγια περίπου €1,8 δισ. Ακόμη μια μεγάλη εξαγορά ήταν το Leadenhall Building και το ακίνητο στον αριθμό 20 της Fenchurch Street στο Λονδίνο από επενδυτές με έδρα το Χόνγκ Κόνγκ και η εξαγορά ύψους €1 δισ. του Sony Center στο Βερολίνο από τις Oxford Properties και Madison International. Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με έρευνα της JLL ο όγκος των συναλλαγών παγκοσμίως σημείωσε συνολική αύξηση 6% στα $698 δις. το 2017 από $661 δις. το 2016.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas