Τρίτη
21 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το ΣΟΑ του ελληνικού

09 Νοεμβρίου 17 - RE+D magazine
Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το ΣΟΑ του ελληνικού

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Υπο όρους και αστερίσκους εγκρίθηκε από το υπουργείο πολιτισμού το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ανάπτυξης στο πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού
 
 Το υπουργείο προβλέπει περιοχές στις οποίες απαιτούνται ανασκαφές όπως στην παραλιακή ζώνη στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, αλλά και μεταφορές μνημείων (ταφικός περίβολος) και αποκαταστάσεις ναών μεταβυζαντινής περιόδου που  θα απασχολήσουν τους αρχαιολόγους τα επόμενα πολλά χρόνια. Επιπλέον εκφράζει επιφυλάξεις για την προτεινόμενη υπέρβαση του ισχύοντος περιορισμού ύψους σε ορισμένα κτήρια ( έξι ουρανοξίστες που περιλαμβάνει η πρόταση) και προτείνει να επανεξεταστούν κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών καθώς το  "υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο". Παρόλο που η υπέρβαση ύψους προβλέπεται και από το ρυθμιστικό της Αθήνας η συγκεκριμένη παρατήρηση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην έγκριση της πρότασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Η απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Πολιστισμού Λυδία Κονιόρδου προβλέπει περιοχές που απαιτούνται ειδικές μελέτες ανάδειξης αρχαιοτήτων όπως το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, συντήρησης αποκατάστασης και ανάδειξης των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου τους μεταφορά μνημείου στην αρχική του θέση, (ταφικός περίβολος) προστασία με ζώνη πρασίνου τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μέτρων του αρχαίου λατομείου στη ΒΔ πλευρά του πρώην αεροδρομίου και δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής σε συνδυασμό με την κίνηση στο Μητροπολιτικό Πάρκο. 
 
Επιπλέον το κηρυγμένο ως νεώτερο μνημείο, αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα) να χωροθετείται σε ένα αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο και τυχόν κτίσματα που θα βρίσκονται σε αυτό να αποτελούν συνοδά κτήρια της χρήσης. Το κτήριο να φιλοξενεί εκθέσεις αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού περιεχομένου, καθώς και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

Τέλος ο χώρος σε απόσταση όχι μικρότερη των 100 μ. του περιγράμματος του αρχικού και πραγματικού κτηρίου του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου να παραμείνει ελεύθερος και να καθαιρεθούν οι μεταγενέστερες προσθήκες.
 
Οι δαπάνες του αρχαιολογικού έργου και των έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου τους, καθώς και η δαπάνη για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας τους έναντι κινδύνων κατά τη διάρκεια υλοποίησης της αξιοποίησης ή και κατά τη φάση της διενέργειας της έρευνας, των ανασκαφών, της διαχείρισης και ανάδειξης αρχαιολογικών ευρημάτων ή μνημείων,
τα οποία θα είναι ενδεχόμενο να επηρεαστούν από την κατασκευή κάθε έργου, βαρύνει στο σύνολό της τον κύριο του έργου. 
 
Για την κατάρτιση του βασικού προγραμματισμού-προϋπολογισμού, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία πραγματοποιεί προκαταρκτικές δοκιμαστικές τομές και έρευνες με δαπάνες του κυρίου του έργου, εντός της περιοχής εκτέλεσης έργου. Το ΥΠ.ΠΟ.Α. οφείλει να ενημερώνει τον κύριο του έργου για το βασικό προγραμματισμό-προϋπολογισμό εντός 50 ημερολογιακών ημερών.
 
Oι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. θα γνωμοδοτήσουν για όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση Κ.Υ.Α. όπως α) των περιοχών πολεοδόμησης, β) των ζωνών ανάπτυξης, γ) έγκρισης οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου, και τέλος των λιμενικών έργων.
 

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas