Δευτέρα
21 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Φέρνουν κέρδη στις τράπεζες τα χαμηλά επιτόκια

31 Οκτωβρίου 17 - RE+D magazine
Φέρνουν κέρδη στις τράπεζες τα χαμηλά επιτόκια

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Τα τραπεζικά κέρδη αναμένεται να υποστηρίζουν τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της ευρωζώνης για μια δεκαετία, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από την ΕΚΤ, μερικές μόλις ημέρες μετά την απόρριψη οποιασδήποτε ανόδου των επιτοκίων από τους αρμόδιους.

 

Ορισμένες τράπεζες είπαν ότι η διατήρηση της κερδοφορίας με τόσο χαμηλά επιτόκια είναι αδύνατη, κάτι που οδήγησε την ΕΚΤ σε ενέργειες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας καθώς οι πιο αδύναμες τράπεζες δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν φτηνό χρήμα στην πραγματική οικονομία.

"Αν και η διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην κερδοφορία των τραπεζών, οι σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις υφίστανται μετά από μια σχετικά μακρά χρονική περίοδο και τείνουν να αντισταθμίζονται από βελτιώσεις στις μακροοικονομικές συνθήκες που συνδέονται με τα χαμηλά επιτόκια", αναφέρει το έγγραφο.

Η οικονομία της ευρωζώνης σημειώνει βελτίωση για 18ο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας στην καλύτερη απόδοσή της από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να οφείλεται στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του αρνητικού επιτοκίου από το 2014.

Η ΕΚΤ υποσχέθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο μέχρι την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος QE, με τις αγορές να βλέπουν την πρώτη αύξηση το νωρίτερο στις αρχές του 2019.

Υποστηρίζοντας το επιχείρημα, το έγγραφο επισημαίνει ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν αυξηθεί μετά από όλες τις εξαγγελίες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει καλύτερες προσδοκίες και θετικό αντίκτυπο έναντι πιστωτικού κινδύνου.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas