24 Ιουνίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η αποταμίευση στα χρόνια της κρίσης

31 Οκτωβρίου 17 - RE+D magazine
Η αποταμίευση στα χρόνια της κρίσης

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης εορτάζεται όμως κάθε χρόνο την 31η Οκτωβρίου, κατά την επέτειο της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο την ίδια μέρα το 1924.


Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα τόνισε ότι «το θέμα της αποταμίευσης έχει πια μια ιδιαίτερη κρισιμότητα για την ελληνική οικονομία, διότι διαπιστώνουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι Έλληνες αποταμιεύουν όλο και λιγότερα.

Αυτή τη στιγμή η σχέση ακαθάριστων αποταμιεύσεων με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι γύρω στο -10% που σημαίνει ότι οι πολίτες τραβούν από τις αποταμιεύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους».

Και σημειώνει: «Αυτό είναι βεβαίως ξεκάθαρο αποτέλεσμα της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων, γιατί οι πολίτες στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής το οποίο έχουν και με την προσδοκία ενδεχομένως ότι θα έρθουν και καλύτερες μέρες φροντίζουν να μην ρίξουν πάρα πολύ το επίπεδο διαβίωσης τους».

Αν και η ανάγκη για αποταμίευση μπορεί να θεωρείται δύσκολη για τους περισσότερους πολίτες, η απουσία της προκαλεί ένα ντόμινο συνεπειών για την οικονομία, που τελικά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο.

«Οι πολιτικές που προσπαθούν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε σχέση με την κατανάλωση και την αποταμίευση είναι μεν καλοδεχούμενες, αλλά αν το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται συνεχώς, η αποτελεσματικότητα τους είναι περιορισμένη.

Είμαστε, λοιπόν, σε ένα πολύ λεπτό σημείο που ενδεχομένως δημιουργεί νέα δεδομένα για το 2018 και θέλει ιδιαίτερη προσοχή το όλο θέμα» τονίζει ο κ. Πετράκης και σημειώνει ότι είναι απαραίτητος ο ορθολογισμός στη λήψη των οικονομικών αποφάσεων από τους πολίτες, αν και αυτό είναι κάτι που λείπει τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες. Άλλωστε, οι οικονομολόγοι προτρέπουν διαρκώς τα άτομα και τις οικογένειες να αναδιοργανώσουν τα οικονομικά τους.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas