Παρασκευή
17 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Μείωση των ΑΞΕ στην Αλβανία το α' εξάμηνο

30 Οκτωβρίου 17 - RE+D magazine
Μείωση των ΑΞΕ στην Αλβανία το α' εξάμηνο

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Κατά 7% υποχώρησαν οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία το α' εξάμηνο του 2017 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος φθάνοντας στα €390 εκατ. από €409 εκατ.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην έλλειψη νέων μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα, λόγω του παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου που προηγήθηκε των γενικών εκλογών της 25ης Ιουνίου καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα και τις φορολογικές πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.

Εξάλλου, η μείωση των ΑΞΕ κατά το α' εξάμηνο του οφείλεται και στην αυξημένη ροή επενδύσεων ύψους €1 δισ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου που σημειώθηκε κατά την έναρξη της κατασκευής του αλβανικού τμήματος του αγωγού TransAdriatic.

Ωστόσο, η Αλβανία ήταν η δεύτερη χώρα δέκτης ΑΞΕ από την Ε.Ε στη Ν.Α Ευρώπη (με πρώτη τη Σερβία). Μεταξύ των κυριοτέρων κλάδων  για τις ΑΞΕ συγκαταλέγονται ο τουρισμός που αποφέρει πάνω από €1 δισ σε έσοδα και περί τα 4 εκατομμύρια τουρίστες και η γεωργία, υπό ανάπτυξη τομέας που απασχολεί περίπου το ήμισυ της χώρας αλλά συνεισφέρει στο 20% μόλις του ΑΕΠ, πιο ανταγωνιστικές, φέρνοντας την τεχνογνωσία και ενισχύοντας την απασχόληση.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas