Σάββατο
21 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Στην Ινδία το φετινό βραβείο Pritzker

08 Μαρτίου 18 - RE+D magazine

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Πανγαία

AEEAΠ - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group

Αριστοτέλης Καρυτινός

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ
Τον Ινδό αρχιτέκτονα Balkrishna Doshi επέλεξε η κριτική επιτροπή για το φετινό βραβείο Pritzker. Ο Doshi που εργάζεται σαν αρχιτέκτονας για πάνω από 70 χρόνια συνεργάστηκε τόσο με τον Le Corbusier όσο και με τον Louis Kahn.
 
 Γεννημένος στην Πούνε της Ινδίας το 1927, ο Doshi ξεκίνησε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική του έτους της ανεξαρτησίας της χώρας του το 1947. Μετά από μια περίοδο στο Λονδίνο, μετακόμισε στη Γαλλία για να εργαστεί κάτω από το Le Corbusier και από εκεί επέστρεψε στην Ινδία επιβλέπει τα έργα για τα σχέδια του Le Corbusier για τη Chandigarh και τα έργα του Le Corbusier στο Αχμενταμπάντ, όπως το κτίριο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μύλων (1954) και του Shodhan House (1956). Ο Doshi επίσης εργάστηκε αργότερα με τον Louis Kahn στο Ινδικό Ινστιτούτο Διοίκησης του Αχμενταμπάντ, που ξεκίνησε το 1962.
Στη συνέχεια το 1956 που ίδρυσε την δική του ομάδα την Vastushilpa (τώρα γνωστή ως Vastushilpa Consultants).
 
Ο Doshi συνθέτει μοναδικά τις γλυπτικές μορφές σκυροδέματος και τούβλων των μέντορών του με αναγνωρίσιμα ινδικά αρχιτεκτονικά σχέδια. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του ύφους είναι ίσως το δικό του στούντιο, γνωστό ως Sangath, όπου τα εντυπωσιακά τσιμεντένια σκυρόδεματα συνδυάζονται με κήπους, και υδάτινα στοιχεία για τον μετριασμό της θερμότητας.

Εργάστηκε επίσης σε μια σειρά χαμηλού κόστους κατασκευών κατοικιών Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάπτυξη του Aranya Low Cost Housing στο Indore. Ολοκληρώθηκε το 1989, και  προσφέρει στέγη για πάνω από 80.000 άτομα από οικογένειες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα Για το έργο αυτό κέρδισε Βραβείο Aga Khan για την Αρχιτεκτονική το 1993-1995.
"Τα έργα μου είναι μια επέκταση της ζωής μου, της φιλοσοφίας και των οραμάτων μου που προσπαθούν να δημιουργήσουν το θησαυρό του αρχιτεκτονικού πνεύματος. Οφείλω αυτό το διάσημο βραβείο στον γκουρού μου, Le Corbusier. Οι διδασκαλίες του με οδήγησαν να επενεξετάσω το ζήτημα της ταυτότητας και με οδήγησαν στο να ανακαλύψω μια νέα τοπικά υιοθετημένη σύγχρονη έκφραση για ένα βιώσιμο ολιστικό περιβάλλον », σχολιάσε ο Doshi.
 
Το βραβείο που καθιερώθηκε από τον Α. Jay Pritzker και τη σύζυγό του Cindy το 1979  για να τιμήσει τους εν ζωή αρχιτέκτονες των οποίων  το έργο συνδυάζοντας το ταλέντο και το όραμα έχει συνεισφέρει στην ανθρωπότητα και στο κτισμένο περιβάλλον μέσω της αρχιτεκτονικής. 
 
Η οικογένεια Pritzker καθιέρωσε το βραβείο λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για την κατασκευή εξαιτίας της συμμετοχής στην ανάπτυξη των ξενοδοχείων Hyatt σε όλο τον κόσμο, αλλά και επειδή η Αρχιτεκτονική μια δημιουργική επιστήμη δεν περιλαμβάνεται στα βραβεία Νόμπελ.
 
Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες που έχουν βραβευτεί με το βραβείο Pritzker είναι ο Φίλιπ Τζόνσον το 1979, ο Luis Barragan το 1980 ο James Stirling το 1981, ο Kevin Roche το 1982, Ieoh Ming Pei το 1983, o Richard Meier το 1984 o Hans Hollein 1985 o Gottfried Böhm το 1986.
 
O Kenzo Tange ήταν ο πρώτος Ιάπωνας αρχιτέκτονας που βραβέυτηκε το 1987 ενώ ακολουθούν ο Fumihiko Maki το 1993 και ο Tadao Ando το 1995. Ο Christian de Portzamparc πήρε το βαβείο Pritzker το 1994, ο Oscar Niemeyer της Βραζιλίας, το 1988 ο Frank Gehry των ΗΠΑ το 1989, και ο Αldo Rossi το 1990. Το 1998, βραβεύτηκε ο Ρέντσο Πιάνο, το 1999 ο Sir Norman Foster, και το 2000, Rem Koolhaas. Το 2001, βραβεύτηκαν δύο αρχιτέκτονες από την Ελβετία ο Jacques Herzog και ο Pierre de Meuron. Ο Jørn Utzon από τη Δανία τιμήθηκε το 2003, η Zaha Hadid το 2004 και οThom Mayne το 2005. Ο Ρίτσαρντ Ρότζερς παρέλαβε το βραβείο το 2007. Ο Jean Nouvel το 2008. Πέρυσι το βραβείο πήρε ο Χιλιανός αρχιτέκτονας Alejandro Aravena.
 

    

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas