Σάββατο
24 Οκτωβρίου 2020
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οικονομικά Αποτελέσματα α' τριμήνου για τη ΛΑΜΔΑ

27 Μαΐου 15 - RE+D Magazine
Οικονομικά Αποτελέσματα α' τριμήνου για τη ΛΑΜΔΑ

 

Επιβεβαιώνοντας την σαφή τάση ανάκαμψης των προηγουμένων τριμήνων, η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA),  κινήθηκε ανοδικά παρουσιάζοντας αύξηση 5% το Α’ Τρίμηνο φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθε στα €10,3 εκατομμύρια.

ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) προ αποτιμήσεων που αναλογούν στον Όμιλο ανήλθαν σε €8,5 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 7,6% σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο του 2014.

 

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

Η ανοδική τάση των βασικών εμπορικών δεικτών από τα μέσα του 2013 συνεχίστηκε για ακόμα ένα τρίμηνο. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 7,3% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 2%. Η μέση πληρότητα των εμπορικών μας κέντρων ξεπερνά το 98% ενώ εξακολουθεί να παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις. 

Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν να έχουν μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας καθώς και να απολαμβάνουν τα οφέλη της υψηλής επισκεψιμότητας, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο Golden Hall” κινήθηκε ανοδικά κατά 9% ενώ παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 1,6%. Η λειτουργική του κερδοφορία το Α’ Τρίμηνο ανήλθε σε €3,6 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο 6% σε σχέση με πέρσι. Στο Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 8%, και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 4%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης.  Σε ότι αφορά τη λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €3,5 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο κατά 6%. Αναφορικά με το The Mall Athens”, τα μεγέθη του επίσης εμφανίζονται αυξημένα.Ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% και 1% αντίστοιχα, ενώ η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε στα €6,3 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 3%.   Όλα τα ανωτέρω μεγέθη επιβεβαιώνουν την ηγέτιδα θέση των εμπορικών μας κέντρων στο χώρο του λιανεμπορίου. 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πρότυπο ΔΠΧΑ 11 που είναι σε ισχύ από 1/1/2014, η Εταιρεία μας είναι υποχρεωμένη να καταργήσει την ενοποίηση των Κοινοπραξιών (Joint Ventures) με αναλογική μέθοδο και ενοποιεί τις κοινοπραξίες με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Τονίζεται όμως ότι η απεικόνιση των Κοινοπραξιών στον Ισολογισμό με τη μέθοδο καθαρής θέσης δεν επιφέρει καμία μεταβολή στα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου και στο καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους.

Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η Λειτουργική Κερδοφορία των Εμπορικών Κέντρων:

(ποσά σε € εκατ.)
Q1 2015
Q1 2014
%
“The Mall Athens”
3,2
3,1
3%
“Mediterranean Cosmos”
3,5
3,3
6%
“Golden Hall”
3,6
3,4
6%
Retail EBITDA
10,3
9,8
5%

Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου €0,4 εκατ. όσο ακριβώς και το πρώτο τρίμηνο πέρσι. Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων ανήλθε στα €8,5 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,6% που οφείλεται κυρίως στην άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών μας κέντρων. Σε ενοποιημένο επίπεδο, τα κέρδη ανήλθαν σε €1,4 εκατ. έναντι κερδών €0,7 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η  Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €431,2 εκατ. (€5,46 ανά μετοχή) έναντι €430,7 εκατ. που ήταν την 31/12/2014.  Επισημαίνεται, ότι η επιτυχής Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και η πώληση των ιδίων μετοχών συνεισέφεραν € 162 εκατ., μετά από σχετικά έξοδα, στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού.

Συνοπτικά ενοποιημένα οικονομικά στοιχεία

(ποσά σε € εκατ.)
Q1 2015
Q1 2014
%
Αναλογικό (Pro–Forma) EBITDA προ αποτιμήσεων
8,5
7,9
7,6%
Καθαροί Τόκοι
5,2
5,2
-
Φόροι
1,6
1,6
-
Ενοποιημένα Αποτελέσματα
1,4
0,7
 
 
 
 
 
NET ASSET VALUE ( € εκατ. )
431,2
298,0
 

Η μετοχή της LAMDA Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη που προσεγγίζουν το 25%, ενώ ο γενικός δείκτης κινείται ανοδικά κατά 2%.  Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής €4,2 στις 19/05/2015 το τρέχον discount σε σχέση με το NAV διαμορφώνεται σε 24% έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού ανά μετοχή.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανέρχεται στο 39,2% επίπεδο πολύ ικανοποιητικό.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πελατοκεντρική στρατηγική μας, την οποία ακολουθούμε πιστά.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την αποδοχή αυτής της στρατηγικής από τους επισκέπτες των εμπορικών μας κέντρων, γεγονός το οποίο  καθρεφτίζεται στη συνεχιζόμενη θετική τάση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας μας.»

Τα συνοπτικά ετήσια οικονομικά στοιχεία του Α’ Τριμήνου 2015 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.lamdadev.com και σε αυτή του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:

κ. Μαρία Χριστίνα Γρίβα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας LAMDADevelopment, T: 2107450647, e-mail: mcgriva@lamdadev.com

κ. ΚωνσταντίνοΑσημακόπουλο, Account Manager, V+O Communication, T: 210 7249000, e-mail: ka@vando.gr

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas