Δευτέρα
03 Αυγούστου 2020
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

CityLink

07 Μαΐου 14 | RE+D Magazine
CityLink

Στοιχεία

Όνομα
CityLink
 
Συνολικό Εμβαδόν:
65.000 τ.μ.
 
Έτος Λειτουργίας:
2004
 
Developer:
PICAR ΑΕ
 
Ιδιοκτήτης:
Τράπεζα Πειραιώς
 
Διατηρητέο μνημείο του νεώτερου πολιτισμού της χώρας, το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην καρδιά της Αθήνας, αναβίωσε χάρη στην επέμβαση του Ομίλου Πειραιώς και ονομάζεται πλέον CityLink.

Το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο πολυκατάστημα των Βαλκανίων, ένα σύγχρονο γυμναστήριο, δεκαπέντε καταστήματα επώνυμων ειδών πολυτελείας, τρεις αίθουσες συνεδριακών - καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εστιατόριο, ατμοσφαιρικά καφέ και τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς φιλοξενούνται στο ανακαινισμένο Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην καρδιά της Αθήνας. Διατηρητέο μνημείο του νεώτερου πολιτισμού της χώρας, αναβίωσε χάρη στην επέμβαση του Ομίλου Πειραιώς και ονομάζεται πλέον CityLink.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου Πειραιώς να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αναδεικνύοντας πολιτιστικά στοιχεία της πόλης. Η αποκατάσταση, αναβάθμιση και επαναλειτουργία του ιστορικού κτιρίου συμπληρώθηκε με την πεζοδρόμηση της Βουκουρεστίου, μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, που αποτέλεσε δωρεά της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη της Αθήνας. Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, η Τράπεζα Πειραιώς, θα ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου επί των οδών Αμερικής και Σταδίου, ιδιοκτησίας του Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου η Αγία Ελένη και του Ιδρύματος Κωφών εντός του 2007. 

Σήμερα στο CityLink δραστηροποιούνται 20 επιχειρήσεις και έχουν δημιουργηθεί 1500 νέες θέσεις εργασίας πολλών ειδικοτήτων, σε ένα κτίριο που από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του δέχτηκε πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες.

Το CityLink καθιερώνεται και πάλι ως τόπος συνάντησης των Αθηναίων, συνεχίζοντας την παράδοση που το θέλει να υποδέχεται στους χώρους του πολιτικούς, καλλιτέχνες, διανοητές, πρωταγωνιστές της επιχειρηματικής - οικονομικής κοινότητας, αλλά και θεατρόφιλους, καθώς και όσους επιθυμούν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του σύγχρονου, πολυτελούς shopping και του well being. 

Ένα ιστορικό κτίριο, στολίδι του κέντρου της πόλης

Το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ολοκληρώθηκε τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το συγκρότημα, αποτελούμενο από 9 κτίρια, χτίστηκε την περίοδο 1929 - 1940 στο οικόπεδο, συνολικής έκτασης περίπου 9.000 τ.μ., όπου προγενέστερα στεγάζονταν οι βασιλικοί στάβλοι και το οποίο είχε παραχωρηθεί στο ΜΤΣ από τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄. Για πολλά χρόνια το συγκρότημα λειτούργησε με χρήσεις καταστημάτων και εστίασης στο ισόγειο και γραφείων δημοσίων υπηρεσιών στους ορόφους.

Η περίοδος της ύφεσης άρχισε τη δεκαετία του '70. Η κρίση του κινηματογράφου και η σταδιακή αλλαγή των προτιμήσεων της αγοράς αλλοίωσαν τον άμεσο περίγυρο και το ίδιο το Μέγαρο: παραδοσιακά στέκια ποιότητας έσβησαν, οι συνήθειες του κόσμου άλλαξαν, οι αγορές μετατοπίστηκαν, οι κυκλοφοριακές συνθήκες υποβάθμισαν παλιούς αστικούς κόμβους. Τελικά, το 1999 ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανέλαβε, μετά από διαγωνισμό, την αποκατάσταση του κτιρίου και τη διαχείρισή του για 50 χρόνια. Βασικό μέλημα του Ομίλου ήταν η διατήρηση της αξίας του συγκροτήματος, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στο αστικό τοπίο για πολλά ακόμη χρόνια.

Η επιτυχία των επεμβάσεων της ανακαίνισης στηρίχθηκε στην εξισορρόπηση ανάμεσα στη διατήρηση του μνημειακού πλούτου του μεσοπολέμου και τον εκσυγχρονιστικό ανασχεδιασμό των επιμέρους χώρων. Σημείο αφετηρίας στη συνολική προσπάθεια ήταν η προσεκτική αποκατάσταση εκείνων των ποιοτικών στοιχείων που απέπνεαν την ατμόσφαιρα της εποχής - και γοητεύουν ιδιαίτερα το σημερινό άνθρωπο. Ολόκληρο το ανακαινισμένο CityLink προβάλλει στις όψεις του το art deco του ελληνικού μεσοπολέμου, με την καθαρότητα του αρχικού σχεδιασμού και την εγκυρότητα της προσεκτικής αποκατάστασης με σύγχρονα υλικά: ξαναφωτίστηκε η μαρκίζα στην οδό Σταδίου, έλαμψε πάλι η στοά Βυζαντίου, αναδείχθηκαν τα μεγάλα κλιμακοστάσια, ξαναστήθηκαν οι "παλαιομοδίτικες" πέργκολες στο ρετιρέ. Η νέα εποχή πλαισιώνει τις αναστηλωτικές χειρονομίες με τη λάμψη της αντίθεσης, που συγχρονίζεται με το παρόν και εκτοξεύει το έργο στο μέλλον.

Το κτίριο άρχισε να λειτουργεί εκ νέου το 2004, όταν άνοιξε το πολυκατάστημα στην πλευρά της οδού Πανεπιστημίου. Προοδευτικά παραδόθηκαν στο κοινό και οι άλλες χρήσεις - θέατρα, καφέ, εστιατόρια, καταστήματα, γυμναστήριο και γραφειακοί χώροι. Από τον Ιανουάριο του 2007 το κτίριο επαναλειτουργεί με λαμπρότητα στο σύνολό του, δικαιώνοντας την επιχειρηματική, αλλά και με κοινωνικές διαστάσεις, απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος. 


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas