Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

30 Ιουνίου 16 | RE+D Magazine


Στοιχεία

Όνομα
Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
 
Συνολικό Εμβαδόν:
50.000 τμ
 
Έτος Λειτουργίας:
2017
 
Κατασκευή:
Salini Impregilo-ΤΕΡΝΑ
 
Αρχιτεκτονικά:
Renzo Piano Building Workshop
 
_MECHANICS_
Expedition and Omete
 
Χρήση:
Μεικτή Χρήση
 
Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος, έως ότου το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος να είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

 

Το έργο, ως φυσικό αντικείμενο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελικές δοκιμές, κυρίως δοκιμές λειτουργίας και συστημάτων. Επίσης, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που, πλέον, γίνονται σε περιορισμένη έκταση ενάμισι στρέμματος, και τις έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να παραδώσει ο εργολάβος το έργο στο Ίδρυμα Νιάρχος, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης της μίας και μοναδικής μετοχής της εταιρείας «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ» από το Ίδρυμα στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια, το σύνολο του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας θα παραιτηθεί και θα διοριστεί νέο από το Δημόσιο.

Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στα νέα κτίρια, ενώ το Κέντρο Πολιτισμού αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Η "ακτινογραφία" του έργου

Κατά την είσοδό του στο συγκρότημα του Κέντρου Πολιτισμού, ο επισκέπτης έρχεται πρώτα σε επαφή με ένα από τα κύρια στοιχεία αυτού, που είναι το πάρκο. Από το πάρκο και διαμέσου διαδρομών με ήπια ανοδική κλίση, ο επισκέπτης ανεβαίνει προς τον τεχνητό λόφο, κάτω από τον οποίο έχουν χωροθετηθεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η άνοδος του επισκέπτη προς τα κτίρια γίνεται κατά μήκος του γεμάτου με νερό καναλιού. Το πάρκο είναι φυτεμένο με 1.450 δέντρα, 280.000 θάμνους και φυτά εδαφοκάλυψης. Το κανάλι τροφοδοτείται με νερό από τη θάλασσα.

Φτάνοντας στο επίπεδο των κτιρίων, ο επισκέπτης συναντά πρώτα το κεντρικό σημείο όλου του συγκροτήματος, που είναι η Αγορά. Πρόκειται για εξωτερικό χώρο που οριοθετείται από τα υαλοστάσια των κτιρίων. Από εδώ γίνεται η είσοδος προς την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. 

Στα δεξιά της Αγοράς, ο επισκέπτης εισέρχεται στο κτίριο της Βιβλιοθήκης, ενώ στα αριστερά βρίσκεται η Όπερα και τα δύο κτίρια ενώνονται με τον χώρο υποδοχής της Αγοράς. Στον χώρο υποδοχής εκτίθεται, ήδη, το κύπελλο του Σπύρου Λούη. Όλο το σύμπλεγμα κτιρίων εντυπωσιάζει με την αίσθηση διαφάνειας που προσφέρει και την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού.

Στο κτίριο της Βιβλιοθήκης, οι τοίχοι της οποίας είναι παντού επενδυμένοι με ράφια για τοποθέτηση βιβλίων, θα φιλοξενηθούν οι 700.000 τόμοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ενώ η σχεδιασμένη χωρητικότητα είναι για δύο 2.000.000 τόμους. 
Το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απαρτίζεται από περίπου 900 δωμάτια. Κυριαρχούν η κεντρική σκηνή της όπερας, με χωρητικότητα 1.400 ατόμων, και η εναλλακτική σκηνή, που μπορεί να φιλοξενήσει πολλών ειδών εκδηλώσεις με κοινό 400 έως 450 ατόμων. Στην κύρια αίθουσα δεσπόζει η σκηνή, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, μεγαλύτερη και από τη σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Η αξία της πενταπλής σκηνής (απαρτίζεται από την κύρια σκηνή, την πίσω σκηνή, την αριστερή και δεξιά σκηνή και το υποσκήνιο) είναι, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί μέσα στο ίδιο Σαββατοκύριακο να φιλοξενήσει δύο διαφορετικές παραγωγές με πλήρη σκηνικά η κάθε μία.

Στην κεντρική αυτή αίθουσα υπάρχει ατομική οθόνη σε καθε κάθισμα, στο οποίο θα αναγράφεται οτιδήποτε έχει σχέση με την παράσταση. Επίσης, υπάρχει ειδικό σύστημα που ενισχύει τον ήχο για άτομα με προβλήματα ακοής, ενώ έχουν προβλεφθεί και ειδικές θέσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Στον όγδοο όροφο αυτού του κτιρίου έχει διαμορφωθεί ο «Φάρος», ένας πολυχώρος εκδηλώσεων με μοναδική θέα σε όλη την Αθήνα. Πάνω από τον Φάρο βρίσκεται και το ενεργειακό στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, που καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και παράγει ηλεκτρική ενέργεια. 


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas