Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

1 στους 3 καταναλωτές χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο πριν ψωνίσει

22 Σεπτεμβρίου 17 - RE+D magazine
1 στους 3 καταναλωτές χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο πριν ψωνίσει

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έρευνα Αγοραστών της IRI, παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα των big data και της τεχνολογίας στην αγορά των Ταχυκίνητων Καταναλωτικών Αγαθών, η ολοένα αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου κυρίως μέσω κινητών τηλεφώνων, βοηθάει τους αγοραστές να βρουν σχετικές πληροφορίες για τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες που με τη σειρά τους, τους βοηθούν να μειώσουν τα έξοδα τους στο Σούπερ/’Υπερ μάρκετ.

 

Η έρευνα η οποία διενεργήθηκε σε εφτά Ευρωπαϊκές χώρες, έδειξε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των αγοραστών χρησιμοποιούν τις εφαρμογές των κινητών για να βρουν διαδικτυακά πληροφορία – κυρίως όσον αφορά τις καλύτερες προσφορές και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων – πριν ψωνίσουν (34%) και ενώ ψωνίζουν (36%). Το 65% αυτών των αγοραστών ισχυρίζονται ότι εξοικονομούν χρήματα με αυτή τους την προσπάθεια.

Η πλειοψηφία των αγοραστών αναζητά προσφορές σε προϊόντα με υψηλή τιμή, όπως προϊόντα μακιγιάζ και καθαριστικά πλυντηρίου, που έχουν μεγαλύτερη έκπτωση ανά τεμάχιο.

Ενώ το 37% των αγοραστών που ψάχνουν στο Διαδίκτυο θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα από διάφορες προωθητικές ενέργειες και προσφορές στο κατάστημα, το 22% των αγοραστών ψάχνουν πληροφορίες σχετικά με το πιο κατάστημα έχει τις καλύτερες προσφορές τη συγκεκριμένη ημέρα/εβδομάδα. Ένα επιπλέον ποσοστό 38% των αγοραστών αναζητούν τα συστατικά των προϊόντων και τη χρήση τους.

Ο κος. Livio Martucci, Διευθυντής της IRI και αναλυτής της έρευνας, λέει: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι αγοραστές σχεδιάζουν προσεκτικά τις αγορές τους ώστε να εξοικονομούν χρήματα αλλά και να εξασφαλίζουν ότι αγοράζουν τις πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Η αυξημένη ζήτηση για πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως είναι τα προϊόντα για χορτοφάγους ή αυτά που δεν περιέχουν γλουτένη, αλλά και η ανησυχία για την προέλευση των τροφίμων είναι σαφώς καθοριστικής σημασίας για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο αναζητώντας τις καλύτερες προσφορές.

Οι περισσότεροι αγοραστές (84%) φτιάχνουν λίστα (με 1 στους 10 να χρησιμοποιούν το κινητό τους για αυτό) στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα. Η πλειοψηφία λέει ότι ελέγχει τι χρειάζεται στο σπίτι την ώρα που φτιάχνει τη λίστα με τα ψώνια, αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) διαβάζει φυλλάδια εντός του καταστήματος ή κοιτά τις προσφορές. Μόνο το 11% είναι αυθόρμητοι αγοραστές και δεν κάνουν κάποια ενέργεια προετοιμασίας για τα ψώνια τους. Οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι της λίστας για ψώνια  (93% των αγοραστών κάνουν λίστα με ψώνια στην Ελλάδα). Οι Γάλλοι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν χαρτί και μολύβι  (65% σε σύγκριση με ένα 55% μέσο όρο στην Ευρώπη), ενώ οι Βρετανοί και οι Έλληνες αγοραστές τα συγκρατούν στο μυαλό τους (23% και 25% αντιστοίχως συγκριτικά με ένα ποσοστό 18% σε όλη την Ευρώπη). Το 10% των αγοραστών στην Ευρώπη φτιάχνουν τη λίστα με τα ψώνια τους σε μια ηλεκτρονική συσκευή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νοτιοευρωπαίοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότερες οικονομικές δυσκολίες, χρησιμοποιούν περισσότερο το Διαδίκτυο για να αναζητούν πληροφορίες, με το 45% των Ελλήνων, το 39% των Ισπανών και το 33% των Ιταλών να χρησιμοποιούν συχνά το Διαδίκτυο για να αναζητούν πληροφορίες πριν τα ψώνια τους. Οι Γερμανοί είναι επίσης πολύ συντηρητικοί (37% ψάχνουν στο Διαδίκτυο). Από την άλλη πλευρά το 26% στην Ολλανδία και το 31% στην Μ.Βρετανία και στη Γαλλία  αναζητούν πληροφορίες για εξοικονόμηση χρημάτων.

Η αυξανόμενη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός καταστημάτων αποτελεί ευκαιρία για τη βιομηχανία και  το λιανεμπόριο για μεγαλύτερη σύνδεση με τους αγοραστές. Από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων αγοραστών (36%) που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο εντός των καταστημάτων, το 17% αναζητά προωθητικές ενέργειες (στην Ιταλία το ποσοστό ήταν 25% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 22%), το 16% αναζητά πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα (το 26% στην Ιταλία και το 21% στην Ισπανία) ενώ το 12% αναζητά ηλεκτρονικά κουπόνια.

«Η έρευνα μπορεί επίσης να βοηθήσει τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο σχετικά με το πότε είναι η καλύτερη στιγμή να επικοινωνήσουν τις προσφορές τους στους αγοραστές» προσθέτει ο κος. Martucci. «Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί ευκαιρία για αυτούς να χρησιμοποιήσουν τη διαφήμιση και τις υπάρχουσες προωθητικές ενέργειες στα κινητά τηλέφωνα, ενώ οι αγοραστές προετοιμάζουν τη λίστα με τα ψώνια τους ή βρίσκονται ήδη στο κατάστημα».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 34% των Ευρωπαίων αγοραστών έχουν χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για τα ψώνια τους στο Σούπερ/’Υπερ Μάρκετ τουλάχιστον μία φορά τη χρονιά που μας πέρασε, μαζί με άλλα κανάλια. Επισκέπτονται κατά μέσο όρο 5,4 διαφορετικά κανάλια. Μόνο το 21% των αγοραστών είπε ότι είναι περισσότερο πιθανό να αγοράζουν από το Διαδίκτυο στο μέλλον, ενώ το 37% είπαν ότι είναι απίθανο να ψωνίσουν από το Διαδίκτυο. Περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές προτιμούν να βλέπουν και να αγγίζουν τα προϊόντα στο κατάστημα από το να τα αγοράζουν στο Διαδίκτυο. Το 28% των αγοραστών πιστεύουν επίσης ότι είναι ευκολότερο να συγκρίνεις τιμές εντός του καταστήματος. 

Ο κος. Livio Martucci είπε: «Οι αγοραστές υποστηρίζουν ότι προτιμούν ακόμη να πηγαίνουν στο κατάστημα ώστε να μπορούν να αγγίξουν και να δουν τα προϊόντα. Υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία για τους λιανεμπόρους να βελτιώσουν τη φυσική εμπειρία στο κατάστημα και να βοηθήσουν τους αγοραστές να εντοπίσουν τις καλύτερες προσφορές. Επιπλέον, οι λιανέμποροι με διαδικτυακή παρουσία ενδέχεται να εξετάσουν την πιθανότητα να κάνουν αλλαγές ώστε να διευκολύνουν τους διαδικτυακούς αγοραστές στη σύγκριση τιμών, στην εύρεση προωθητικών ενεργειών και στο λανσάρισμα νέων προϊόντων».

Η IRI θα παρουσιάσει τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας – συμπεριλαμβανομένου των αγορών σε διαφορετικά κανάλια και των υγιεινών τροφίμων – στις 2 Οκτωβρίου.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas