Παρασκευή
19 Οκτωβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

"Ευκαιρίες" στα ακίνητα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία

17 Μαΐου 18 - RE+D magazine

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δώδεκα αγορές υποβαθμίστηκαν και ο ίδιος αριθμός αναβαθμίστηκε σύμφωνα με το τριμηνιαίο ευρωπαϊκό δείκτη που μετρά την εύλογη αξία από 123 ευρωπαϊκές αγορές γραφείων, λιανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας τον οποίο καταρτίζει η Cushman & Wakefield.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2018, μόλις το 19% του δείκτη εμφανίζεται «υποτιμημένο». Ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένει ως ο πιο ελκυστικός με το 46% των αγορών να χαρακτηρίζεται «υποτιμημένος» και μόνο μια «fully priced».

Η Μόσχα παραμένει στην κορυφή των υποτιμημένων ευρωπαϊκών αγορών και στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα σε retail και γραφεία. Στον κλάδο της εφοδιαστικής το Δουβλίνο βρέθηκε στην τρίτη θέση με την Λισαβόνα να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα ενώ στο retail τρίτη ήταν και η Βουδαπέστη.

Οι βασικές αγορές γραφείων συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, της Βιέννης και της Κωνσταντινούπολης χαρακτηρίζονται ως «fully priced» έχοντας φθάσει στη χαμηλότερη ιστορική τους απόδοση ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι προσδοκίες για αύξηση του ενοικίου είναι χαμηλές.

Η έρευνα της Cushman & Wakefield δείχνει ότι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να παρουσιάζει μια καλή ισορροπία μεταξύ των «δίκαιων» αποτιμήσεων των αγορών και των «υποτιμημένων» ενώ παράλληλα η Γερμανία μαζί με τις Κάτω Χώρες, είχαν μόνο λίγες αγορές που χαρακτηρίστηκαν «υποτιμημένες».

Όπως δήλωσε ο κ. Riccardo Pizzuti, Επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης για τις περιοχές ΕΜΕΑ της Cushman & Wakefield «σύμφωνα με την έρευνά μας βρισκόμαστε σε μεταγενέστερα στάδια του κύκλου με πολλές αγορές να χαρακτηρίζονται “fully priced”».

Όπως λένε οι αναλυτές αυτό δεν σημαίνει ότι οι αξίες ή οι ευκαιρίες δεν είναι διαθέσιμες αλλά εξαρτώνται από τη στρατηγική των επενδυτών. «Μετά από ένα τριμηνιαίο ρεκόρ ύψους €112 δις. το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, τα προνομιακά προϊόντα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι όλο και πιο σπάνια καθώς ωριμάζει ο οικονομικός κύκλος» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τρεις πρώτοι μήνες του 2018 να είναι πιο «αργοί» από το 2014 όπου είχαν επενδυθεί €49 δις. «Οι αγορές εφοδιαστικής του Δουβλίνου και της Λισαβόνας βρίσκονται στις πέντε πρώτες υποτιμημένες αγορές του δείκτη» λέει η Cushman.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas