18 Μαρτίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η "μεγάλη πρόκληση" της Κρουαζιέρας

02 Οκτωβρίου 17 - RE+D magazine
Η

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Τα τελευταία χρόνια, η αγορά της κρουαζιέρας στην Ελλάδα παρουσιάζει στασιμότητα, παρά την άρση του καμποτάζ και τις θετικές επιδόσεις του τουρισμού.

 

Η χώρα μας αν και αποτελεί τον 4ο πιο δημοφιλή προορισμό κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, είναι μόλις 8η σε έσοδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα χρόνια η κρουαζιέρα θα φέρνει στη χώρα μας το 10% των τουριστών, αλλά μόνο το 3% των τουριστικών εσόδων. Φαίνεται ότι εδώ υπάρχει μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικεί πολύ περισσότερα έσοδα από τη συγκεκριμένη αγορά, που αναπτύσσεται ραγδαία. Σημειώνεται ότι έχουμε το 11% της επιβατικής κίνησης στην αγορά της Μεσογείου (που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου), αλλά μόνο το 8% του αριθμού επιβατών και μόνο το 6% του home-porting.

Είμαστε πολύ πίσω από τους κύριους ανταγωνιστές μας: το 50,4% των home-portings της Μεσογείου γίνονται στους 7 λιμένες αφετηρίας της Ιταλίας και το 31,4% στους 15 λιμένες αφετηρίας της Ισπανίας.
Κι αυτό γιατί τα ελληνικά λιμάνια δεν αποτελούν ελκυστικό προορισμό home-porting λόγω:

 • των ανεπαρκών δομών και
 • της ανεπαρκούς διαχείρισης που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις.

Στο τι χρειάζεται να έχει ένα λιμάνι για να είναι ελκυστικό home-port απαντάει η έρευνα της διαΝΕΟσις που πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών με συντονιστές τον Αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θάνο Πάλλη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ports & Shipping Advisory Γιώργο Βαγγέλα.

Ανάμεσα στα 81 κριτήρια που εξετάζουν οι εταιρείες κρουαζιέρας, τα πιο σημαντικά είναι:
 

 • η διαθεσιμότητα μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου κοντά στο λιμάνι
 • ο αριθμός αεροπορικών συνδέσεων
 • η αξιοπιστία των αεροπορικών μεταφορών
 • η ασφάλεια του προορισμού
 • το βάθος του λιμένα
 • οι υποδομές επιβίβασης-αποβίβασης και διαχείρισης επιβατών
 • οι υπηρεσίες ασφάλειας και
 • η ύπαρξη περιοχών ιστορικού ενδιαφέροντος κοντά στο λιμάνι.
   

Τα ελληνικά λιμάνια που μπορούν δυνητικά να γίνουν αποτελεσματικά home-ports είναι ο Πειραιάς, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος, το Λαύριο και η Κέρκυρα. Η έρευνα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για τα ελληνικά λιμάνια γενικότερα, μεταξύ των οποίων, η ανάπτυξη επαρκών δομών με επενδύσεις (κυρίως από ιδιώτες), η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών στο λιμάνι, η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τις εταιρείες κρουαζιέρας και η ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, για τον εκσυγχρονισμό της Πλοηγικής Υπηρεσίας και την επίλυση των προβλημάτων με τις κλειστές αγορές και τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas