22 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πιο πολλές δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως το α' εξάμηνο

01 Αυγούστου 17 - RE+D magazine
Πιο πολλές δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως το α' εξάμηνο

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ανακάμπτουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, καταγράφοντας την εντονότερη δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας της EY, Global IPO Trends: Q2 2017.

 

Συγκεκριμένα, τα αντληθέντα κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 90%, φθάνοντας τα 83,4 δισ. δολ. ενώ ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών σημείωσε αύξηση κατά 70%, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι 772 δημόσιες εγγραφές που ολοκληρώθηκαν παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αποτελούν την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού καταγράφει την εντονότερη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, αντιπροσωπεύοντας το 61% (468) του αριθμού των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως και το 44% (37 δισ. δολ.) των αντληθέντων κεφαλαίων, σηματοδοτώντας το ισχυρότερο πρώτο εξάμηνο από το 2002 για την περιοχή.

Στην αμερικανική ήπειρο, η οποία αντιπροσωπεύει το 13% των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών (99 εγγραφές που συγκέντρωσαν 25,8 δισ. δολ.), κυριάρχησε η αγορά των ΗΠΑ, όπου τα αντληθέντα κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 216%.

Η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), ενισχυμένη από τη σημαντική αύξηση (216%) των εσόδων στην Ευρώπη κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, συγκέντρωσε το 26% του αριθμού των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών. Τα αντληθέντα κεφάλαια στην ΕΜΕΙΑ έφθασαν τα 20,5 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, σημειώνοντας μικρή αύξηση 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 (18,9 δισ. δολ.). Με συνολικά 205 δημόσιες εγγραφές, η EMEIA παραμένει η δεύτερη πιο δραστήρια αγορά μετά την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κύριος Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει: «Η θεαματική αύξηση των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως αποτελεί μια υπενθύμιση της σημασίας μιας υγιούς χρηματιστηριακής αγοράς για τη λειτουργία της οικονομίας. Ιδιαίτερα θετικά σημάδια βλέπουμε και στην αγορά δημοσίων εγγραφών στην ΕΜΕΙΑ, παρά την αβέβαιη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παραμένοντας η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.

Δυστυχώς, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, οι δημόσιες εγγραφές στην Ελλάδα δε φαίνεται να συμβαδίζουν με τους ρυθμούς αυτούς. Η απουσία δημοσίων εγγραφών αυτό το τρίμηνο κρατάει τη χώρα μας από το να μπει ενεργά σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά. Η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει έναν κομβικό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια».

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas