Δευτέρα
25 Ιουνίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Tο ανθρώπινο δυναμικό για τις επιχειρήσεις

06 Οκτωβρίου 17 - RE+D magazine
Tο ανθρώπινο δυναμικό για τις επιχειρήσεις

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Την ανάγκη μετασχηματισμού των λειτουργιών του ανθρώπινου δυναμικού αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες ώστε να προσαρμοστούν σε ένα ραγδαίως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Ωστόσο παραμένουν άπραγες σε ανησυχητικά υψηλό ποσοστό (59%) σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση κάποιου βασικού επιχειρηματικού σχεδίου πρωτοβουλιών για το ανθρώπινο δυναμικό. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της KPMG για το μετασχηματισμό του ανθρώπινου δυναμικού του 2017 στην οποία συμμετείχαν περίπου 900 στελέχη από 48 χώρες.

«Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα και αυτών που δεν την αντιλαμβάνονται», δηλώνει η κ. Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια της KPMG Ελλάδος. «Για εμάς, το μήνυμα είναι σαφές: απαιτείται ολιστική αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των θεμάτων ανθρώπινου δυναμικού που θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της νέας ψηφιακής εποχής και να αποφευχθεί ο κίνδυνος απαξίωσής του».

Μολονότι το 1/4 των ερωτηθέντων (27%) περίπου αναγνωρίζουν ότι το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί βασικό συστατικό μιας επιχείρησης που μπορεί να της προσδώσει στρατηγική αξία, πολλοί παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, το 43% αυτών υποδεικνύουν τις ελλείψεις στις υποστηρικτικές τεχνολογίες ανθρώπινου δυναμικού ως βασικό εμπόδιο, ενώ το 36% επισημαίνουν την ανεπάρκεια στις ικανότητες διαχείρισης των αλλαγών.

Παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν πειστεί για την ανάγκη όχι απλώς της συλλογής μεγάλου όγκου δεδομένων αλλά και της αξιοποίησης τους, παραδέχονται επιπλέον ότι η αξιοποίησή τους συνεχίζει να είναι προβληματική.

Στον τομέα των επενδύσεων, οι κορυφαίες εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι κύριοι τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν το 2017 είναι η διαχείριση ταλέντων και οι δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι πάνω από το 1/3 των επιχειρήσεων που συμμετείχαν (38%) αναμένουν αύξηση των δαπανών τους για τις τεχνολογίες ανθρώπινου δυναμικού το 2017.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν ακριβώς μετά και τη μεγάλη έρευνα Global CEO Outlook Survey 2017 που διενέργησε η KPMG, σύμφωνα με την οποία οι CEO αναζητούν ενεργά και εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνολογίες με στόχο τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

Λόγω της συνεχούς πίεσης για καλύτερα αποτελέσματα, οι CEO επικεντρώνονται στη διαχείριση των κύριων επιχειρηματικών τους πλεονεκτημάτων, ενώ ταυτόχρονα μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν και μεγιστοποιούν την αξία. Το 65% των CEO δηλώνουν ότι θεωρούν το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον ευκαιρία και όχι απειλή. Την ίδια ώρα, περίπου οι μισοί CEO εκτιμούν ότι αναμένουν δραστικές αλλαγές στον τομέα τους τα επόμενα τρία χρόνια.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas