Σάββατο
08 Αυγούστου 2020
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αυτόνομο διώροφο τραμ δια χειρός Andrea Ponti

20 Ιουλίου 20 | RE+D Magazine


Στοιχεία

Όνομα
Αυτόνομο διώροφο τραμ δια χειρός Andrea Ponti
 
Ένα αυτόνομο διώροφο τραμ που θα ενθαρρύνει τους κατοίκους του Χόνγκ Κόνγκ να επιστρέψουν με ασφάλεια στις δημόσιες συγκοινωνίες μετά την πανδημία του κορονοϊού σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Ponti Design Studio.

 

Το γραφείο που ιδρύθηκε από τον Ιταλό σχεδιαστή Andrea Ponti με έδρα το Χόνγκ Κόνγκ, επιχειρεί να προσφέρει έναν σύγχρονο τρόπο μεταφοράς στο υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο ώστε να ταιριάζει καλύτερα σε έναν κόσμο που έχει πληγεί από την πανδημία του Covid-19 ειδικά σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη όπως το Χόνγκ Κόνγκ όπου η κοινωνική απόσταση είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Το ηλεκτρικό τραμ ονομάζεται Island και στοχεύει να πείσει τους κατοίκους να μετακινηθούν με δημόσια συγκοινωνία αφήνοντας το αυτοκίνητό τους.

Με την ενσωματωμένη ηλεκτρική τεχνολογία και την τεχνολογία χωρίς οδηγό υπάρχει περισσότερος χώρος στο εσωτερικό του τραμ καθιστώντας ευκολότερη την κοινωνική απόσταση μεταξύ των επιβατών. Σύμφωνα με το studio, οι επιβάτες θα κάθονται στην «νησίδα» που είναι τοποθετημένη κατά μήκος του κέντρου του βαγονιού κάθε ορόφου, στραμμένοι προς τα έξω, προκειμένου να αποφευχθεί η αναπνοή προς την κατεύθυνση άλλων επιβατών. Παράλληλα, ξύλινοι πάγκοι που μοιάζουν με ράβδους θα υπάρχουν περιμετρικά του κάθε ορόφου και θα διαθέτουν χειρολαβές ώστε οι επιβάτες που στέκονται όρθιοι να κοιτούν προς τα έξω την ώρα που ταξιδεύουν.

Κάθε τραμ διαθέτει αναδιπλούμενο σημείο σύνδεσης που επιτρέπει την γρήγορη φόρτιση στις στάσεις. Η έκδοση εισιτηρίου θα γίνεται με ανέπαφη πληρωμή στις στάσεις πριν από την επιβίβαση στο τραμ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο συνάδελφος Ιταλός σχεδιαστής του Pondi, Arturo Tedeschi δημιούργησε μια παρόμοια ιδέα για ένα τραμ στην πόλη του Μιλάνου το οποίο διαθέτει διάφορες λύσεις για κοινωνική απόσταση συμπεριλαμβανομένου εσωτερικού «διαδρόμου» αλλά και ασπίδων από πλεξιγλάς ανάμεσα στα καθίσματα.

 

Internet Business Hellas