Πέμπτη
22 Αυγούστου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η "Σάουνα" του Emmett Mcnamara με θέα στον Ατλαντικό

12 Ιουνίου 17 | RE+D Magazine


Στοιχεία

Όνομα
Η "Σάουνα" του Emmett Mcnamara με θέα στον Ατλαντικό
 
Έτος Λειτουργίας:
2016
 
Ο Έμετ Μακναμάρα (Emmett Mcnamara) σπούδασε αρχιτεκτονική στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

 

Το 2010, τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με το «Σπίτι των Μαγνητοταινιών», μια κατασκευή από περισσότερες από 7.000 κασέτες που συγκέντρωσε από διάφορες πηγές με στόχο να αναδείξει μια καινούργια λειτουργία από απορρίμματα που στις μέρες μας αφθονούν.

Πέρυσι, δήλωσε ξανά παρουσία με μια σάουνα την οποία τοποθέτησε σε παραλία του Inis Oirr, ενός μικρού νησιού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Άραν, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιρλανδίας. Η καινούργια κατασκευή του έγινε στο πλαίσιο του διετούς φεστιβάλ «Πέτα τα πάντα» που φιλοξενείται στο Inis Oirr, ένα καλλιτεχνικό γεγονός που παρουσιάζει σύγχρονη τέχνη από μία μη αστική οπτική γωνία.

Μιας και τα νερά του Ατλαντικού δεν προσφέρονται ιδιαίτερα για κολύμβηση –ειδικά σε τέτοιο γεωγραφικό πλάτος–, η «Σάουνα» του Έμετ Μακναμάρα είναι ένα καταφύγιο ζεστασιάς (ως σάουνα που είναι): θέα, η κρύα θάλασσα, ζεστός ατμός στο σώμα όποιας ή όποιου τη χρησιμοποιεί.

Το σχήμα της «Σάουνας» είναι έντονα επηρεασμένο από τα «curraghs», τις κέλτικες ελαφριές βάρκες της ιρλανδικής ναυτικής παράδοσης, και τις όρθιες πέτρες στο νησί. Από τη στιγμή που συνέλαβε την ιδέα, ο Έμετ χρειάστηκε τρεις μήνες για να κατασκευάσει τη «Σάουνα» στα Fire Station Artist Studios, στο Δουβλίνο, πριν μεταφερθεί επί τόπου στο Inis Oirr για τις ανάγκες του καλλιτεχνικού φεστιβάλ.

Ομολογούμε ότι θα θέλαμε να βλέπαμε τις ανοιχτωσιές του Ατλαντικού μέσα από τα τρία παράθυρα της σάουνας του Έμετ. Θα θέλαμε, επίσης, να μπορούσαμε να χαζέψουμε τις βιντεοπροβολές, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πάνω στα εξωτερικά τοιχώματά της, τις νύχτες ενώ μόνον ο αφρός από τα σκοτεινά ατλαντικά κύματα υπογραμμίζει, υπομονετικά, την άκρη της παραλίας.


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas