Δευτέρα
01 Ιουνίου 2020
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Συγκρότημα κατοικιών "The Wave" στην Γλυφάδα

11 Νοεμβρίου 19 | RE+D Magazine


Στοιχεία

Όνομα
Συγκρότημα κατοικιών "The Wave" στην Γλυφάδα
 
Έτος Λειτουργίας:
2021
 
Developer:
City-1 Group
 
Αρχιτεκτονικά:
Potiropoulos + Partners
 
Το τοπικό ανάγλυφο στο οποίο εντάσσεται η σύνθεση, «The Wave» θυμίζει «πίνακα κυμάτων» που μεταλλάσσεται συνεχώς άλλοτε σχηματίζοντας μοναδικές γήινες μορφές και άλλοτε συνομιλώντας με την εάνεη κίνηση του νερού.

Το συγκρότημα κατοικιών στο Γκόλφ της Γλυφάδας σχεδιάστηκε από την Potiropoulos + Partners μετά από διενέργεια κλειστού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενώ Developer του έργου είναι η εταιρεία City-1 Group. Το κτίριο κατοικιών το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται θα ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια και θα παραδώσει 15 πολυτελή διαμερίσματα και μεζονέτες επιφάνειας από 140 τ.μ έως 400 τ.μ Όπως αναφέρει στο ered.gr το αρχιτεκτονικό γραφείο πρόκειται για ένα «πράσινο» κτίριο που έχει σχεδιαστεί βιοκλιματικά και είναι ενεργειακής κατηγορίας Α+.
Το έργο εφάπτεται στο ανατολικό όριο του Γκολφ Γλυφάδας και κατά την σύνθεσή του προσεγγίστηκε η οργάνωση δυο συνδεδεμένων όγκων, σε ενιαία δομή, παράλληλων προς την μεγάλη πλευρά του οικοπέδου που συνδιαλέγονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου και της θέας.
Η πολυτέλεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό του «The Wave» αφού μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει κοινόχρηστο κήπο και πισίνα. Αλλωστε στην περιοχή των Νοτίων προαστίων δεν θα περίμενε κανείς κάτι λιγότερο.
«Υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα στα νότια προάστια και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Τόσο λόγω του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και αντίστοιχα του κατασκευαστικού κλάδου και του real estate όσο και ειδικότερα λόγω του project στο Ελληνικό και των υπόλοιπων έργων που έχουν δρομολογηθεί» αναφέρει στο ered.gr η Potiropoulos + Partners και τονίζει ότι «χαρακτηριστικό είναι πως στο εν λόγω έργο ο developer έχει πραγματοποιήσει προ-πώληση διαμερισμάτων από τα… σχέδια».
 
Ο σχεδιασμός του κτιρίου αποδίδει την τρισδιάστατη επεξεργασία των φυσικών αυτών αναδιπλώσεων παρουσιάζοντας μία δυναμική μορφή, που μοιάζει να πάλλεται, να περιστρέφεται ή να λυγίζει, δείχνοντας από οποιαδήποτε οπτική γωνία διαρκώς μεταβαλλόμενη. Προτεραιότητα της σύνθεσης αποτέλεσε ο χειρισμός των ορίων που ιεραρχούν κινήσεις, στάσεις, ποιοτικές διαφοροποιήσεις. 
 
Οι εναλλαγές του φυσικού φωτός στις πτυχώσεις της κτιριακής μάζας, η κοντινή και η μακρινή θέα και οι μεταμφιέσεις του τοπίου ανάλογα την εποχή, εγκαθιστούν ένα σύνολο διαδραστικών σχέσεων αποτελώντας τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης του αρχιτεκτονικού συντακτικού. 
 
Έτσι, ακολουθώντας το τοπιακό πανόραμα, η εσωτερική δομή παραθέτει διαφορετικές, αλληλο-συσχετιζόμενες όμως προτεραιότητες θεάσεων και χωρικών ρόλων.  Η οργανωτική προσέγγιση διαπραγματεύεται τον διάλογο ανάμεσα στο κτίριο και το τοπίο, ταξινομώντας το εσωτερικό του σε περιοχές συνεύρεσης ή περισσότερο ιδιωτικές, σε αντίστοιχες εξωστρεφείς είτε εσωστρεφείς, σε «καθημερινές» ή «έκτακτες», που αναλογούν στις διαβαθμίσεις της θέας και του χώρου.
 
Το κτίριο αναδεικνύεται με τον τρόπο αυτό σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στον χρήστη και το περιβάλλον, σε έναν καμβά αφηγήσεων πάνω στο οποίο συναντώνται ποικίλες ροές διερευνήσεων. Ο μικρόκοσμος που γεννιέται παρέχει μία σύνθετη εμπειρία που σχετίζεται με το τεχνητό στοιχείο και το φυσικό, το πρώτο πλάνο και το φόντο, με το οικείο και το μη οικείο, διεγείροντας αισθήσεις και συναισθήματα που αντιστοιχούν στην ατμόσφαιρα της στιγμής.
 
Στο «ταξίδι» αυτό εμπειρίες,  χώροι και υλικότητα διασταυρώνονται μεταξύ τους, άλλοτε ως παράλληλα γεγονότα και άλλοτε συμπληρωματικά.  Ένα γήινο υλικό και ένα «μη υλικό» ­ ― μάρμαρο και γυαλί ―μοιράζονται στο κέλυφος του κτιρίου περιγράφοντας τη μετάβαση από το φυσικό στο κτισμένο.  Χρησιμοποιώντας μια λιτή κατασκευαστική έκφραση, το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο διερευνά τον συνδυασμό τους, την υφή, το χρώμα, την αντίδρασή τους στο φως. Προκύπτει έτσι μία μορφή «εν κινήσει», που αποτελεί την εξισορρόπηση όλων αυτών των σχέσεων αναδεικνύοντας την συνολική λογική του σχεδιασμού.

  


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas