Δευτέρα
12 Νοεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αβεβαιότητα για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο

07 Νοεμβρίου 18 - RE+D magazine
Αβεβαιότητα για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Αβεβαιότητα χαρακτηρίζει πλέον την ηλεκτροπαραγωγή του Βελγίου εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των έξι από τις επτά πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει, με αποτέλεσμα υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και να εκτοξευτούν οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά.


Όπως αναφέρει το Reuters, το Βέλγιο απευθύνθηκε στις γειτονικές του χώρες, όπου η Γαλλία πρόσφερε 1 GW και το Λουξεμβούργο 200 MW, ενώ υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τη Γερμανία,  ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού  ηλεκτρικής  ενέργειας. Το  μνημόνιο προβλέπει  ότι τουλάχιστον το 20% των γραμμών υψηλής τάσης στη Γερμανία θα είναι ελεύθερο ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές του Βελγίου σε περίπτωση ανάγκης.

Πρόβα για το μέλλον χαρακτηρίστηκε από τον βελγικό τύπο η πρόσφατη διακοπή λειτουργίας των έξι πυρηνικών σταθμών του Βελγίου, καθώς δίνει την ευκαιρία στις τοπικές αρχές να διαπιστώσουν πως θα είναι το ενεργειακό σύστημα όταν αποσυρθούν αυτές οι μονάδες, δεδομένης της απόφασης διακοπής λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών που έχει ληφθεί από την βελγική κυβέρνηση. Αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας τους είναι ότι μειώθηκε η παραγωγή στη χώρα κατά 4 GW.

Οι μονάδες αναμένεται να τεθούν και πάλι σε λειτουργία στα τέλη Νοεμβρίου και τον προσεχή Ιούνιο, ενώ ο διαχειριστής δικτύου Elia προειδοποίησε ότι ίσως χρειαστούν έκτακτα μέτρα διαχείρισης της ζήτησης αν επικρατήσουν έκτακτες καιρικές συνθήκες το φετινό χειμώνα.

Οι διακοπές θορύβησαν ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς θύμισαν σε όλους τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η συντήρηση σε γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς οδήγησε το 2016 σε ένα ντόμινο ελλείψεων σε πολλές χώρες.

Ο εταιρεία Elia εκτιμά ότι θα χρειαστεί 1.700 MW πρόσθετης ισχύος το φετινό χειμώνα, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή απουσιάζουν 700 -900 MW. Για να καλύψει το κενό, πρόκειται να λειτουργήσουν παλιές μονάδες αερίου και μονάδες με ντίζελ,  ενώ πιθανή θεωρείται και η διακοπή της λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργεια είναι δεδομένη. Υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι από 270 έως 400 ευρώ επί του ετήσιου λογαριασμού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε βελγικό νοικοκυριό.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas