Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Εκτός λειτουργίας πολλά διυλιστήρια πετρελαίου στις ΗΠΑ

29 Αυγούστου 17 - RE+D magazine
Εκτός λειτουργίας πολλά διυλιστήρια πετρελαίου στις ΗΠΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι πλημμύρες που έφερε η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ προκάλεσαν και σήμερα μεγάλης κλίμακας διακοπές λειτουργίας αμερικανικών διυλιστηρίων.

 

Το κλείσιμο των διυλιστηρίων συνέβαλε στην εκτίναξη χθες των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ στα 1,7799 δολάρια το γαλόνι, που ήταν και οι υψηλότερες από το 2015, ενώ σήμερα το πρωί μειώθηκαν λίγο στα 1,7342 δολάρια.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate, WTI) αυξανόταν σήμερα 30 σεντς ή 0,6% στα 46,87 δολάρια το βαρέλι (σ.σ.: τα κέρδη του περιορίσθηκαν πριν λίγο στα 7 σεντς ή 0,15%). Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 29 σεντς ή 0,6% στα 52,18 δολάρια (αλλά στη συνέχεια έχασε τα κέρδη του και πριν λίγο σημείωνε απώλειες).

Οι μεγάλες πλημμύρες που έφερε ο Χάρβεϊ ανάγκασαν πολλά διυλιστήρια στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ να κλείσουν. Ενώ ορισμένα διυλιστήρια άρχισαν να ετοιμάζονται για να επαναλειτουργήσουν, οι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως την Τετάρτη, έχοντας προκαλέσει καταστροφές στο Χιούστον. Ο Χάρβεϊ, που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα από κυκλώνας, επηρέασε περισσότερο τα διυλιστήρια πετρελαίου από την παραγωγή αργού πετρελαίου.

Στη Λιβύη, το διυλιστήριο Zawiya, δυναμικότητας 120.000 βαρελιών την ημέρα, λειτουργούσε μόνο στο 50% της δυναμικότητάς του, λόγω της διακοπής λειτουργίας της πετρελαιοπηγής στη Σαχάρα, σύμφωνα με πηγή του διυλιστηρίου. Η πετρελαιοπηγή της Σαχάρας, που είναι η μεγαλύτερη της Λιβύης με δυνατότητα άντλησης 280.000 βαρελιών την ημέρα, είναι κλειστή για περίπου μία εβδομάδα, καθώς έχει αποκλεισθεί από παραστρατιωτικές ομάδες ο αγωγός που τα συνδέει με τον τερματικό σταθμό της Zawiya.

Στην Κολομβία, μία βομβιστική επίθεση από την αριστερή ανταρτική οργάνωση ELN διέκοψε τη διοχέτευση πετρελαίου στον δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαιαγωγό της χώρας, δυναμικότητας 210.000 βαρελιών την ημέρα, δήλωσαν πηγές του στρατού και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Ecopetrol.

Παρά τις διακοπές αυτές, το αργό παραμένει σε μεγάλη αφθονία, με αποτέλεσμα οι τιμές του να είναι χαμηλές. «Μειώνουμε συνεπώς τις εκτιμήσεις μας για την τιμή του πετρελαίου μπρεντ στα 55 δολάρια το βαρέλι από 60 δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και στα 57 δολάρια το βαρέλι από 64 δολάρια για το 2018», ανέφερε η τράπεζα Jefferies.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas