Τρίτη
16 Οκτωβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οι ΑΠΕ αλλάζουν την Λατινική Αμερική

10 Οκτωβρίου 18 - RE+D magazine
Οι ΑΠΕ αλλάζουν την Λατινική Αμερική

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Πανγαία

AEEAΠ - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Αριστοτέλης Καρυτινός

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Εδώ και αιώνες οι φυσικοί πόροι της Λατινικής Αμερικής, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.


Οι εξαγωγές σιδήρου και χαλκού ανοικοδομούν την Κίνα, ενώ οι φυσικοί πόροι της περιοχής πωλούνται εδώ και καιρό σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, όμως, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή δημιουργεί ένα νέο οικονομικό φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια η Λατινική Αμερική έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα της εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας με απίστευτα πάρκα αλλά και στους κλάδους της γεωθερμίας και των βιοκαυσίμων. Η Λατινική Αμερική βρίσκεται τώρα στην αρχή μιας ενεργειακής επανάστασης που σύμφωνα με τους αναλυτές θα αναμορφώσει όλη την περιοχή και θα δημιουργήσει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ελλειψη πετρελαίου

Αυτή τη στιγμή η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο. Σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση της ΒΡ, η Λατινική Αμερική αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των πετρελαϊκών αποθεμάτων παγκοσμίως, καθιστώντας την δεύτερη σημαντικότερη στον κόσμο. Το πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 2013 το 46% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής, δηλαδή πολύ υψηλότερο ποσοστό από το παγκόσμιο μέσο όρο στο 31%.

Οσον αφορά στις μεταφορές τα καύσιμα με βάση το πετρέλαιο είναι πιθανό να διατηρήσουν τη πρωτοκαθεδρία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και τα υβριδικά καθυστέρησαν να «εισβάλουν» στη ζωή των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Λατινική Αμερική είναι μειοψηφία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Βραζιλία έχει κάνει μεγάλα βήματα με εναλλακτικές λύσεις αιθανόλης, όμως το πετρέλαιο και τα παράγωγά του παραμένουν η πρώτη επιλογή. Την ίδια ώρα ο παρωχημένος μεταφορικός στόλος της Λατινικής Αμερικής ο οποίος αποτελείται κατά κύριο λόγο από παλιά αμερικανικά μοντέλα παραμένει στο προσκήνιο και αφήνει πίσω οποιαδήποτε μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Η επόμενη ημέρα

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, στην περιοχή έχει ήδη αρχίσει να ενισχύεται. Σύμφωνα με την Inter-American Bank η Λατινική Αμερική αναμένεται σχεδόν να διπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2015 και 2040. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί επιπλέον 1.500 τετραβάτ (TWh) ισχύος. Νούμερο που είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου για πέντε χρόνια. Πρακτικά, καμία από τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Λατινικής Αμερικής δεν θα είναι πετρελαιοκίνητη, πράγμα που από μόνο του ανοίγει το πεδίο για διαφορετικές τεχνολογίες.

Οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι οποίες εισήγαγαν παραδοσιακά πετρέλαιο, ήταν και οι πρώτες που απομακρύνθηκαν από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση το πετρέλαιο μετά από μια δεκαετία υψηλών και ασταθών τιμών στις αρχές του αιώνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, αυτό σήμαινε τη μετάβαση στον άνθρακα ο οποίος αντιπροσωπεύει το 5% της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas