Τετάρτη
25 Απριλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ερχεται νέο αντικειμενικό... Βατερλό;

25 Σεπτεμβρίου 17 - RE+D magazine
Ερχεται νέο αντικειμενικό... Βατερλό;

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΙΚΟΝ Α.Ε.

Developer - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Γιάννης Διαμαντόπουλος

Πρόεδρος ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

 

Ο χρόνος τελειώνει προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή με τις εμπορικές τιμές και η αρμόδια επιτροπή τρέχει και δεν φτάνει.

Το πρώτο σχέδιο που έχει στα χέρια του ο Ευκλ. Τσακαλώτος στηρίχθηκε σε μια περιοχή της Αθήνας που χρησιμοποιήθηκε ως «πιλότος», με βάση τις αγοραπωλησίες που έγιναν.

Χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία τιμών ακινήτων που έχει στη βάση δεδομένων της η Τράπεζα τη Ελλάδας και τα στοιχεία αγοραπωλησιών από την Ενωση Συμβολαιογράφων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία μισθώσεων που έχει στη ηλεκτρονική της βάση η ΑΑΔΕ με στόχο να διαπιστώσουν την τιμή ενοικίασης στην εν λόγω εξεταζόμενη περιοχή ανά τετραγωνικό μέτρο, έτσι ώστε να προκύψει, όπως αναφέρουν, μια «υπονοούμενη αξία» των ακινήτων.

Με όλα τα ανωτέρω δεδομένα κατόρθωσαν όπως προαναφέρθηκε να δημιουργήσουν ένα μοντέλο υπολογισμού της τιμής ζώνης σε κάθε περιοχή, το οποίο όμως προς το παρόν έχει εφαρμοστεί μόνο σε μία.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα όπου οι πράξεις είναι ελάχιστες, επομένως το μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί; Και μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να είναι έτοιμο το νέο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολη για ακόμη μια φορά η αναπροσαρμογή και μπορεί να πάμε σε ένα ακόμη… Βατερλό.

Κάποιοι παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το σενάριο μιας οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών που όμως θα συνοδευτεί με αυξήσεις συντελεστών ώστε να μην πληγούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas