Σάββατο
26 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

"Αθήνα- Περιηγήσεις και Ίχνη" για τον... Αύγουστο

02 Αυγούστου 17 - RE+D magazine

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Την ευκαιρία να φέρουν ξανά στην μνήμη τους κάποια από τα ιστορικά στοιχεία μνημείων και κτηρίων της Αθήνας, αλλά και να διαβάσουν ιστορίες για γειτονιές της, δίνει το βιβλίου του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη, με τίτλο «Αθήνα- Περιηγήσεις και Ίχνη» (που έχει κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Παρουσία, 2017), σε όσους δεν φύγουν για διακοπές και έχουν τη διάθεση να κάνουν βόλτες σε μια πόλη που αποκτά πάντα μια διαφορετική όψη όταν φθάνουμε στον Αύγουστο.

 

Όπως αναφέρει ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς, προλογίζοντας το βιβλίο, ο συγγραφέας περπάτησε στην πόλη του κοιτάζοντας γύρω του ερευνητικά. Σαν άσκηση προσωπική -ικανοποίηση δημιουργικής περιέργειας και παιχνίδι συγχρόνως- οι επανειλημμένες συναντήσεις του με κτίσματα, μνημεία, δρόμους και πλατείες της Αθήνας, τον οδήγησαν στην γραφή συντόμων αφηγήσεων που συνοδεύονται από καίριες φωτογραφίες στο διάβα ενός χρόνου».

Και συνεχίζει: «Τους χώρους και τα κτίσματα εκείνα της πόλης που αποτελούν τοπόσημά της με τα οποία ταυτίζεται ο πολίτης, έβαλε στο στόχαστρό του ο παρατηρητής. Μαθαίνουμε τα βασικά για την μορφή, την ιστορία και τα γεγονότα που συνδέονται με τα σημεία αναφοράς της Αθήνας».

Οι περιηγήσεις στην Αθήνα γράφτηκαν την περίοδο 2009-2011, όταν, όπως γράφει ο Αλέκος Λιδωρίκης, μια λέξη, «μνημόνιο», έμπαινε αιφνιδιαστικά στο δημοσιογραφικό καθημερινό λεξιλόγιο, και άλλαξε δραματικά τον οικονομικό και κοινωνικό περίγυρο του τόπου.

Οι αθηναϊκές περιηγήσεις, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ήταν η ανάγκη μιας ανάσας οξυγόνου από το καθημερινό οικονομικό ρεπορτάζ, διαφυγής από αριθμούς και στατιστικές, από mail, κινητά καθώς και από το κυνήγι της είδησης.

Ο συγγραφέας, έξι χρόνια μετά, γύρισε στα ίδια σημεία που είχε περιηγηθεί και όπου διαπίστωσε διαφορές, τις κατέγραψε. Συνομίλησε και κατέγραψε κάποιες αναμνήσεις ανθρώπων που συνάντησε στις περιηγήσεις τους, ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε μια Αθήνα.

Περιηγήσεις από την Πλατεία Κολωνακίου, μέχρι την Πλατεία Πρωτομαγιάς, τον πεζόδρομο της Αδριανού, το σπιτάκι της Λυσίου αλλά και σε Μουσεία της πρωτεύουσας και αρχαιολογικούς χώρους. Περιηγήσεις σε μέρη όπου χτυπά η «καρδιά» της πόλης και της νεολαίους όπως η Πλατεία Αγίας Ειρήνης και η περιοχή του Ψυρρή κλπ. Τι άλλαξε στα μέρη αυτά στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης;

Ο Αλέκος Λιδωρίκης ξεκίνησε τη δημοσιογραφία, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το Master of Arts στη Διπλωματική Ακαδημία του Λονδίνου στο University of Westminster (MA). Εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλύπτοντας οικονομικά θέματα.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas