Παρασκευή
17 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Επενδύσεις 5-7 δισ. στον τουρισμό για έσοδα 20 δισ. ευρώ

27 Ιουλίου 17 - RE+D magazine
Επενδύσεις 5-7 δισ. στον τουρισμό για έσοδα 20 δισ. ευρώ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Πανγαία

AEEAΠ - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Αριστοτέλης Καρυτινός

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ
Νέες επενδύσεις στον τουρισμό προκειμένου να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ και τα επόμενα χρόνια, ζητά ο ΣΕΤΕ.

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι η Ελλάδα έως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατ. επισκέπτες και να πλησιάσει τα 20 δισ. ευρώ έσοδα, από 13,6 δισ. ευρώ το 2016. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είανι να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις ύψους 5-7 δισ. ευρώ στην ανωτέρω περίοδο για την κατασκευή νέων καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων καθώς και για να ανακαινιστούν/ αναβαθμιστούν υπάρχουσες υποδομές, ώστε να είναι σε θέση ο κλάδος να προσελκύσει επισκέπτες υψηλής καταναλωτικής δυνατότητας και να αυξήσει τα έσοδα ανά επισκέπτη.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη για την Εξειδίκευση δράσεων Στρατηγικού Σχεδίου Τουρισμού και Στρατηγική Μελέτη Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τουριστικό τομέα (ΙΝΣΕΤΕ 2015) "Τα μέχρι στιγμής στοιχεία τουριστικής κίνησης, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία των αγορών μας στο εξωτερικό, δείχνουν μια ανοδική τάση για το 2017 που μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε ότι οι διεθνείς αφίξεις θα υπερβούν τα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016", αναφέρεται στο τρίτο τεύχος του ΣΕΤΕ για τις Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό.

Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται, πλέον, πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να υπερβούν τα 28,5 εκατ. Παράλληλα, εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς, δη- λαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 - 14,5 δισ. ευρώ. Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει – τουλάχιστον φέτος – μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας. Μια μονάδα, η οποία θα υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας να πετύχει τους στόχους του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Το παραπάνω πλαίσιο δημιουργεί μια μεγάλη, ίσως μοναδική, ευκαιρία που πρέπει να υποστηριχθεί για να διευκολύνει τις απαραίτητες επενδύσεις α) σε υψηλής στάθμης κλίνες, β) σε αεροδρόμια και άλλες πύλες εισόδου, γ) για τη δημιουργία πολιτιστικού τουριστικού προϊόντος, δ) την εντονότερη διασύνδεσή του με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο αγροδιατροφικός αλλά και ε) σε soft ενέργειες όπως ημερολόγιο δραστηριοτήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για περαιτέρω ανάπτυξη τους ως προορισμούς city break, προώθηση συνεδριακών υποδομών κλπ.

Επιπλέον, ο τουρισμός, που έχει ήδη πετύχει "την σχεδόν απόλυτη εξωστρέφεια και αποτελεί πλέον εξαγωγική δραστηριότητα κατά 90%, αναμένεται να συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συνολική συμβολή του (άμεση και έμμεση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 43 δισ. ευρώ και το 1 εκατ. απασχολούμενους έως το 2021". 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas