Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Κανένα πρόβλημα με τα δασικά στο Ελληνικό

24 Ιουλίου 17 - RE+D magazine
Κανένα πρόβλημα με τα δασικά στο Ελληνικό

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Απαντήσεις για την επένδυση στο Ελληνικό και για το πώς αυτή μπορεί να προχωρήσει, δίνει η επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου.

 

Όπως αναφέρει η επένδυση μπορεί να συμβάλει με ένα ποσοστό 2,4% του ΑΕΠ στην Ελληνική οικονομία.

«Εμείς δεν έχουμε σταματήσει να ασχολούμαστε ούτε στιγμή προκειμένου να προχωρήσει αυτή η μεγάλη επένδυση, η οποία πραγματικά πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τα νότια προάστια και θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για την εθνική οικονομία. Η συμβολή μας, νομίζω είναι καθοριστική τόσο στο να πραγματοποιηθεί η επένδυση όσο και στο να γίνει αντιληπτή σε κάθε πολίτη η σημαντικότητα του έργου. Το Ελληνικό μέχρι το 2015 ήταν μπλοκαρισμένο. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε και πέτυχε να το ξεπαγώσει, φέρνοντας στο τραπέζι όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη και εξασφαλίζοντας τη δέσμευση όλων να προχωρήσει. Να σας υπενθυμίσω τη μεγάλη διαπραγμάτευση πέρυσι, η οποία οδήγησε στην υπογραφή ενός μνημονίου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή με σημαντικές αλλαγές στη σύμβαση, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή, με νέα πεδία συμφωνίας και δεσμεύσεις από την πλευρά της Lamda Development, ώστε το Μητροπολιτικό Πάρκο να γίνει έργο πρώτης προτεραιότητας και να οριοθετηθούν επακριβώς οι υποχρεωτικές επενδύσεις, που υπερβαίνουν τα 4,58 δισ. ευρώ. Επίσης, μετά τη διαπραγμάτευση συμφωνήθηκαν επιπλέον έργα υποδομής ενδεικτικού προϋπολογισμού έως 1,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξής του σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, σε ένα συνολικό επενδυτικό πλάνο που φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Αναφερομενη στα προβλήματα αρχαιολογικού και δασικού χαρακτήρα αναφέρει: « Τα αντιμετωπίσαμε, νομίζω, αποτελεσματικά. Η ένσταση που υποβάλλαμε μαζί με την Ελληνικό Α.Ε. πάγωσε τη διαδικασία δασικού χαρακτηρισμού μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση σε τελεσίδικο βαθμό, η οποία πιστεύουμε ότι θα έχει θετική κατάληξη για την επένδυση. Συμφωνήσαμε στη βέλτιστη διαχείριση οποιουδήποτε αρχαιολογικού ευρήματος έρθει στο φως, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών με το μνημόνιο που αποδέχτηκε ο επενδυτής μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Ελληνικό Α.Ε., το οποίο όχι μόνο θα προστατεύσει τα όποια ευρήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά θα έχει ισχυρότερες προβλέψεις από αυτές του αρχαιολογικού νόμου και, μάλιστα, είναι εγκεκριμένο από το ΚΥΣΟΙΠ και δημοσιευμένο σε ΦΕΚ. Ηδη ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), από την οποία αναμένουμε να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα». 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas