Πέμπτη
24 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Κυβερνητική μονομαχία στον... ήλιο του Ελληνικού

28 Σεπτεμβρίου 17 - RE+D magazine
Κυβερνητική μονομαχία στον... ήλιο του Ελληνικού

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

LAMDA DEVELOPMENT ΑΕ

Developer - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Οδυσσέας Αθανασίου

Διευθύνων Σύμβουλος LAMDA Development
Σε ενδοκυβερνητικό πόλεμο εξελίσσεται η υπόθεση του Ελληνικού μετά τη νέα αναβολή απόφασης από το ΚΑΣ.


Φαίνεται ότι εντός της κυβέρνησης συγκρούονται δύο κόσμοι. Σημαίνοντα στελέχη της θέλουν να προχωρήσει η επένδυση και χρεώνουν σε «συντρόφους» τους παρεμβάσεις στο χώρο των αρχαιολόγων προκειμένου να μπλοκάρει το έργο.

Συμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Πλιτισμού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε χθες την αναβολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, της συζήτησης του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά", Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)» .

Η απόφαση για την αναβολή, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΚΑΣ μετά από εισήγηση της γενικής γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, έγινε προκειμένου να εισαχθεί την ίδια μέρα και το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, το οποίο και θα προηγηθεί.

Στην εισήγησή της η κ. Βλαζάκη ανέφερε ότι διερεύνησε «ως προς το νομικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου κατά πόσο το ΚΑΣ μπορεί να εξετάσει τις υπό κρίση μελέτες χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής που προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ή έστω η προσωρινή οριοθέτηση τμήματος της έκτασης που πρόκειται να καλύψει το ΣΟΑ», παραθέτοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
 
-Σύμφωνα με το άρθρο 12 του αρχαιολογικού νόμου «για λόγους ασφαλείας του δικαίου, επιβάλλεται ο σαφής χωρικός καθορισμός των εκτάσεων που τελούν υπό ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η οριοθέτηση των χώρων αυτών».
-Το μνημόνιο έπεται και σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχετικό άρθρο.
-Η αξιοποίηση του Ελληνικού συνιστά «σκοπό έννομου δημόσιου συμφέροντος», κάτι που το ΥΠΠΟ δεν παραβλέπει, «καθώς συνεργάστηκε άψογα με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα όμως, έχει επωμιστεί την ευθύνη για την αποτελεσματική άσκηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο».
-Με την κήρυξη (ή μη) του αρχαιολογικού χώρου, προστατεύεται η επένδυση, ειδάλλως μπορεί να ακολουθήσουν προσφυγές οι οποίες θα την καθυστερήσουν. «Δεν είναι η εξέταση του ΚΑΣ (σ.σ. που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση). Πόσο μάλλον όταν είναι ολοφάνερη η καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου», τόνισε η ίδια. Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος, Ελένη Σβολοπούλου, ανέφερε ότι νομικά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου για να συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, αν και είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, δήλωσε ότι η κήρυξη (ή μη) θα μπορούσε να συζητηθεί σήμερα αν το αποφάσιζαν τα 3/4 των μελών του Συμβουλίου, κάτι που ωστόσο παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του θέματος στη γραμματεία του ΚΑΣ.

Κάποια από τα μέλη που μειοψήφησαν, θεώρησαν ότι τα δυο θέματα (των χωρικών διατάξεων και της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού) μπορούσαν να συζητηθούν σήμερα, καθώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία είχαν παρατεθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση. Μάλιστα εκτίμησαν ότι με αυτό τον τρόπο θα σταμάταγε και η πίεση της κοινής γνώμης, καθώς η μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης, στην ουσία διασύρει το κύρος του ΚΑΣ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αναβολής, πηγές του Μαξίμου, ανέφεραν με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό, τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό και δόθηκε εντολή να προχωρήσει η επένδυση ώστε να δοθεί μήνυμα στις αγορές για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα.

Χθες ο Γιάννης Δραγασάκης, σ’ αυτό το κλίμα δήλωσε ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει. Χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες. Ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως. Κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης».

Τις απόψεις αυτές, όμως, δεν ακολουθούν κι άλλα στελέχη, κυρίως από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο από την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χορήγηση άδειας για να μπουν μπουλντόζες είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, απλά αναζητούνται τρόποι προκειμένου να μη θεωρηθεί «ταπεινωτική ήττα» για τους συντρόφους που αντιδρούν εδώ και χρόνια με το έργο. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas