Τετάρτη
15 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οι δανειστές «ξεκλειδώνουν» Ελληνικό και πλειστηριασμούς

20 Φεβρουαρίου 18 - RE+D magazine
Οι δανειστές «ξεκλειδώνουν» Ελληνικό και πλειστηριασμούς

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Για ακόμη μια φορά σε συνεδρίαση του Eurogroup οι δανειστές έθεσαν δύο κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική αγορά ακινήτων. Δύο από τα θέματα που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του real estate.

 

Το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπήκαν ως βασική προτεραιότητα, ως προαπαιτούμενα που πρέπει η Ελλάδα να επιλύσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.

Παρά το γεγονός ότι όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα με τη δόση, είναι εμφανές ότι οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να λύσει τα δύο αυτά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει περισσότερα παρά μόνο να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για το οριστικό ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης.: Όπως... προανήγγειλε και ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, η απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Αλλά το πρόβλημα που θα προκύψει αφορά στους πλειστηριασμούς που πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο. Για φέτος θα πρέπει να βγουν στο σφυρί 10 χιλιάδες ακίνητα από το σύνολο των 130 χιλιάδων μέχρι το 2021. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες και απρόσκοπτα να «φορτωθεί» η πλατφόρμα και να πωληθούν τα ακίνητα. Είναι άλλωστε και μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνει ενόψει των stress tests των συστημικών τραπεζών.

Αν υπό την πίεση της τρόικας προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό θα είναι ένα σημαντικό «σήμα» στη διεθνή αγορά ότι μπορούν να έλθουν επενδυτές στη χώρα αλλά και να ξεμπλοκάρουν διαδικασίες που χρονίζουν.

Οσο για τους πλειστηριασμούς αναμένεται να αλλάξει ριζικά η αγορά καθώς πολλοί φοβούνται νέες πιέσεις των τιμών προς τα κάτω.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το θέμα αυτό.

Δημόσιο και νομικό σύστημα

Τη Διοίκηση ως τον τομέα στον οποίο πρέπει ακόμη να βελτιωθεί η κατάσταση υποδεικνύει ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. και αναφέρεται συγκεκριμένα στην φορολογική διοίκηση και στο νομικό σύστημα. "Η Διοίκηση είναι ακόμα αδύναμη, π.χ. η φορολογική διοίκηση. Υπάρχουν προβλήματα στο νομικό σύστημα.
 
Πρέπει να γίνουν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και να μεταρρυθμιστεί το Δημόσιο. Θα ήταν κρίμα να σταματήσει εδώ η μέχρι τώρα πρόοδος με το τέλος του προγράμματος", λέει χαρακτηριστικά, ενώ, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω περικοπής του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είχε ήδη "μεγάλες ελαφρύνσεις" και αναφέρεται στην περικοπή χρέους άνω του 50% που δέχθηκαν το 2012 οι ιδιώτες πιστωτές, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται "κούρεμα" χρέους. "Αντ' αυτού χορηγείται μια συμφέρουσα χρηματοδότηση, χωρίς κόστος για τον φορολογούμενο στη Γερμανία. Υπάρχουν σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος καταστούν για ακόμα μια φορά αναγκαίες ελαφρύνσεις, π.χ. μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής. Όλα αυτά όμως δεν συνιστούν άφεση του χρέους", τονίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.
 
Ο μελλοντικός ρόλος του ΕΜΣ

Σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό ρόλο του ΕΜΣ, όταν δεν θα υπάρχουν σε εξέλιξη προγράμματα στήριξης, ο κ. Ρέγκλινγκ θεωρεί σημαντικό να υπάρχει μακροπρόθεσμα ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων, διότι το οικονομικό μας σύστημα περνάει κατά διαστήματα κρίσεις. "Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή γίναμε περιττοί, είναι καλό. Αυτός ήταν ο σκοπός. O ΕΜΣ όμως έχει δημιουργηθεί ως μόνιμος θεσμός. Υπάρχει σχετικά με αυτό μια συζήτηση εάν θα πρέπει να αναλάβει επιπλέον αρμοδιότητες κατά την εμβάθυνση της Νομισματικής Ένωσης.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι στην πλειοψηφία τους της άποψης ότι μελλοντικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΕΜΣ θα πρέπει να σχεδιάζουν και να διαπραγματεύονται από κοινού προγράμματα μεταρρυθμίσεων για ένα κράτος-μέλος, εάν αυτό είναι απαραίτητο", δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ και, απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Μηχανισμός θα πρέπει, εκτός από το να δίνει χρήματα, να προσφέρει συμβουλές και να προτείνει μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται στο παράδειγμα της Ελλάδας: "Στην πράξη αυτό θα ήταν συνδεδεμένο για μας με μια νέα εντολή. Στην Ελλάδα όμως εξελιχθήκαμε σε αυτόν τον ρόλο. Δεν βρίσκονται επιτόπου μόνο η τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά και ο ΕΜΣ.
 
Η τρόικα εξελίχθηκε σε κουαρτέτο", εξηγεί και εκτιμά ότι θα ήταν λογικό ο ΕΜΣ να αποκτούσε έναν ισχυρότερο ρόλο, καθώς από τη μια πλευρά το ΔΝΤ φαίνεται να αποσύρεται δυναμικά από την Ευρώπη και από την άλλη η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη, για το ενδεχόμενο άλλης μιας κρίσης. Ο κ. Ρέγκλινγκ ωστόσο δεν βλέπει την εξέλιξη του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, όπως το ΔΝΤ, με 2500 υπαλλήλους. "Το ΔΝΤ είναι αρμόδιο για όλον τον κόσμο και για αυτό πολύ μεγαλύτερο.

Επιπλέον, ο ΕΜΣ έχει ως εταίρο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει σήμερα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική των χωρών και υποβάλλει προτάσεις. Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής ρυθμίζονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και έτσι θα παραμείνουν", τονίζει και σημειώνει ότι ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αναλάβει έναν ρόλο όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αναφέρεται ρητά στις Συνθήκες, αλλά είναι σχετικά ανεξάρτητη από την Επιτροπή και ελέγχεται κυρίως από τα κράτη-μέλη.
 
Επιπλέον χρήματα πάντως δεν θα χρειαστεί ο ΕΜΣ, λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς διαθέτει ήδη αδιάθετες πιστώσεις ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas