Tuesday
16 October 2018
ADVERTS

Zaha Hadid's only house finally completes in Russian forest

16 April 18 | RE+D Magazine


Data

Firstname
Zaha Hadid's only house finally completes in Russian forest
 
Year of operation:
2018
 
Architectural:
Zaha Hadid
 
Use:
Residential
 
New photographs and a movie reveal Zaha Hadid's only completed private residence – a house in the Barvikha Forest near Moscow, for a man she called the "Russian James Bond".

 

The late Iraqi-British architect designed Capital Hill Residence for businessman and philanthropist Vladislav Doronin, who runs property companies Capital Group and OKO Group, and is also the owner of luxury hotel and resort brand Aman.

The house's defining feature is a master suite set atop a slender concrete stalk that raises it high above the tree canopy. Set 22 metres above the ground, this element of the design offers Doronin complete seclusion. Glazed walls, tucked back from the edge of the floor to create two balconies, afford views out over the tree tops.

A stripe of gridded glazing runs the length of the suite's supporting column, which houses a glass lift and staircase that allows Doronin to enjoy the view on his ascent and descent.

"I told her: 'I want to wake up in the morning and I want to just see blue sky. I don't want to see any neighbors and I want to feel free," recalls Doronin in a new video discussing the project. "She told me: 'Do you realise you have to be above the trees?' and she just took a napkin and drew the sketch. I looked and I said I liked [it] and this is how we started [the] Capital Hill project."

Three generous floors partially embedded in the sloping terrain below feature angled glass facades facing into the forest. Broad roofs with irregularly stepped edges overhang the glass walls of each floor.

The lowest level contains leisure facilities, while a lounge, living room and kitchen are set alongside entertaining spaces and a swimming pool on the ground floor. The entrance, guest and children's bedrooms, and a library are set across the first floor.

Source: Dezeen


COMMENTS

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas