Είναι σε "τέλμα" ο κλάδος των γραφείων;
Είναι σε "τέλμα" ο κλάδος των γραφείων;

Είναι σε "τέλμα" ο κλάδος των γραφείων;

Συμπιέζονται οι αποδόσεις σε έναν κλάδο που εξακολουθεί να αποτελεί ένα «μεγάλο ερώτημα» λένε παράγοντες της αγοράς.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
18.10.2021

Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού στα εμπορικά ακίνητα και συγκεκριμένα στον κλάδο των γραφείων ήταν ιδιαίτερα έντονος με αποτέλεσμα να «χαθούν» 255 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2020 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.

Και για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι «αυτό είναι τέσσερις φορές το κόστος που επέβαλλε η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008». Οι νέες αναπτύξεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται και πάλι μετά το «δύσκολο» για τον κατασκευαστικό κλάδο περυσινό έτος και εκτιμάται ότι θα παραδώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα χώρους Α κατηγορίας στην αγορά και στην πλειονότητά τους βιώσιμα κτίρια αλλά και διάφορα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση γενικά για τον κλάδο του real estate αναζοπύρωσαν το ενδιαφέρον στην αγορά, όμως, όπως λένε παράγοντες της Cushman & Wakefiled Proprius στο ered.gr «οι αποδόσεις συνεχίζουν να συμπιέζονται για τα premium ακίνητα και στο τρίμηνο που διανύουμε».

Οι μισθωτές είναι πιο «δραστήριοι» από το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα όσον αφορά στον αριθμό των επιχειρήσεων που αναζητούν χώρους για μετεγκατάσταση και υπάρχει πιο έντονη κίνηση από διεθνείς παίχτες. Η δύσκολη «εξίσωση», πάντως, μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης παραμένει στον κλάδο αφού με τους μισθωτές να είναι επιφυλακτικοί κατά τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με την χρηματοδοτική μίσθωση και την ιδιοκτησία. Όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της η C&W Proprius οι περισσότερες συμφωνίες για γραφειακά ακίνητα αφορούν στην βορειοανατολική Αθήνα ενώ οι τιμές των ενοικίων για Α κατηγορίας χώρους διαμορφώνονται πέριξ των €24 το τετραγωνικό μέτρο / μήνα.

Οι εμβολιασμοί αλλάζουν τα δεδομένα

Καθώς η διάδοση των εμβολίων εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο θέτοντας την πανδημία υπό (μερικό) έλεγχο οι εργαζόμενοι επιστρέφουν από το καθεστώς της τηλεργασίας στους φυσικούς τους χώρους. «Η αύξηση της απομακρυσμένης και ευέλικτης εργασίας είχε περαιτέρω επιπτώσεις στην αγορά γραφείων, όμως σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις κρίνεται ασφαλές να επιστρέψει στο γραφείο του αν και αυτό παραμένει ακόμη θέμα υπό… συζήτηση» υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ενθαρρυντική είναι, την ίδια ώρα με τις νέες αναπτύξεις και η διάθεση των εργοδοτών για προσλήψεις προσωπικού και ειδικά εργαζομένων με εξειδίκευση. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η ManpowerGroup για το δ’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης «οι προθέσεις προσλήψεων των 45.000 εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι υψηλότερες σε ετήσια σύγκριση σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι 14 από τις 43 χώρες αναφέρουν τις υψηλότερες προθέσεις των τελευταίων δέκα ετών.

Ωστόσο, η εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων παραμένει κορυφαία πρόκληση για τους εργοδότες παγκοσμίως, καθώς το 69% αναφέρει δυσκολία στην κάλυψη κενών θέσεων (το υψηλότερο ποσοστό των 15 ετών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο). Οι εργοδότες με τη μεγαλύτερη δυσκολία καταγράφονται στην Ινδία (89%), στη Ρουμανία (84%) και στη Σιγκαπούρη (84%), ενώ και οι Έλληνες εργοδότες αγωνίζονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα, με το ποσοστό να αγγίζει το 72% - ίδιο ποσοστό και για τις ΕΜΕΑ χώρες».

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι Έλληνες εργοδότες προσφέρουν μια σειρά από κίνητρα όπως το ευέλικτο ωράριο εργασίας (σε ποσοστό 42%), η επαγγελματική καθοδήγηση – ανάπτυξη δεξιοτήτων (σε ποσοστό 55%) και ο υψηλός μισθός και μπόνους (σε ποσοστό 39% και 29% αντίστοιχα). Μεταξύ άλλων, στην έρευνα τονίζεται ότι η επένδυση στους ανθρώπους είναι ένας σημαντικός τρόπος, για να παραμείνει ένας οργανισμός ανταγωνιστικός.