Αν και ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, έλεγε: «δεν θέλουμε πόλεις κοιμητήρια, και γειτονιές- ησυχαστήρια κάποιων πλούσιων. Θέλουμε γειτονιές με ζωντάνια που θα αναπτύσσουν και δράσεις μη οχλούσες«, χθες λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου κατατέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να ικανοποιηθούν και οι δήμαρχοι που ήταν στα «κάγκελα» και βουλευτές που εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση εμπορικών δραστηριοτήτων.
Με βάση τις βελτιώσεις, οι εγκρίσεις ευρύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως τράπεζες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματικά εργαστήρια κτλ. θα δίδονται κατόπιν απόφασης των διοικητικών συμβουλίων στους εκάστοτε δήμους.
Ξεκαθαρίζεται ακόμη ότι σε δρόμους, όπως η Λεωφόρος Κηφισίας από την πλευρά του Παλαιού Ψυχικού, προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις εμπορικής ανάπτυξης και δίνεται προτεραιότητα σε χρήση γραφείων και πρεσβείων, που θα είναι συμβατή με τη χρήση της κατοικίας. Ουσιαστικά νομιμοποιούνται οι πρεσβείες (γραφεία διπλωματικών αποστολών) που δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.
Το νομοσχέδιο «πέρασε» με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βουλευτές των ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν. Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.
Σήμερα, το υφιστάμενο σύστημα χωρικού σχεδιασμού, χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες» όπως τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός, Ν. Ταγαράς, επισημαίνοντας ότι «Έρευνα του ΤΕΕ έχει δείξει ότι απαιτούνται 185-229 μήνες από τη στιγμή που αποφασίζεται η εκπόνηση ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου μέχρι την περάτωση της εκπόνησης της Πολεοδομικής μελέτης. Έχουμε μάλιστα περιπτώσεις όπου το ΓΠΣ άργησε 20 ακόμη και 30 χρόνια…». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι το τέλος του 2009 είχαν προκηρυχτεί μελέτες μόλις για τους 376 από τους 910 ΟΤΑ της χώρας πλην της περιφέρειας Αττικής, αριθμός που αποτελεί το 31,3% του συνόλου των ΟΤΑ. Συνολικά ανατέθηκαν 295 μελέτες εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μόλις 40 αριθμός που αποτελεί το 4,4% επί του συνόλου των 910 ΟΤΑ.
Τι λένε οι Αρχιτέκτονες
Με επιστολή της η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 23 Ιουνίου με πρόσχημα μνημονιακή υποχρέωση της χώρας δεν σέβεται το δημόσιο συμφέρον δημιουργώντας δυνατότητες καταπάτησης δημόσιων χώρων, ακτών και φυσικών τοπίων και εκχώρησης δημόσιας γης στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση από ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς κανέναν σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον με πρόκληση μη αναστρέψιμων συνεπειών στο μέλλον.
Επίσης, σύμφωνα με την Ενωση οι διατάξεις του αντίκεινται στο Σύνταγμα και στις Διεθνείς Συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ιστορικών τόπων και τοπίων (Συνθήκη της Γρανάδας, Σύμβαση RAMSAR, κτλ), ενώ καταπατώνται βασικές αρχές του Αρχιτεκτονικού, Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, καταργούνται υφιστάμενα νομοθετημένα όρια σε επεκτάσεις, χρήσεις γης και λοιπές χωροταξικές παραμέτρους που είχαν τεθεί με τη συνδρομή επιστημονικών εργαλείων και αναιρεί βασικές αρχές προστασίας των ιστορικών τόπων και τοπίων.
Ως εκ τούτου οι Αρχιτέκτονες ζητούν την άμεση απόσυρση του νόμου, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο αναγκαίος διάλογος που αντιστοιχεί στην εξαιρετική σπουδαιότητα των ζητημάτων που πραγματεύεται
και καλούν τους επιστημονικούς συλλόγους, το ΤΕΕ και τους κοινωνικούς φορείς σε συμπόρευση για την απόσυρση του νόμου.