Ορατός ο κίνδυνος πτωχεύσεων και ανεργίας στη Κύπρο

Ορατός ο κίνδυνος πτωχεύσεων και ανεργίας στη Κύπρο

Απαραίτητο το "κούρεμα" οφειλών και γενναία μέτρα στήριξης.
21.01.2021

Πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν παραγγελίες, αλλά και να υπάρξει  κανονική λειτουργία με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και σε περίπτωση που η Κύπρος βρεθεί και πάλι σε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις όπως:

o   Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων

o   Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, με κλιμακωτό ωράριο

o   Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά

o   Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών και χρονικών  ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms.

Μπορεί με ασφάλεια να λειτουργήσει το λιανεμπόριο από τη 1η Φεβρουαρίου και παράλληλα, να επανεκκινήσει η εκπαίδευση, με μέτρα, αλλά φυσική παρουσία.

Πρέπει να συνεχιστούν τα μαζικά τεστ στο νησί. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προλαμβάνει, να κάνει σχεδιασμό, να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, να παίρνει βασικά μέτρα για τα σχολεία, την κοινωνία και την αγορά.

Η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δραματική, καθώς βρίσκονται στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας και της αύξησης των χρεών τους.  Για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα στο 2020 έχουν δημιουργηθεί, και προς το δημόσιο, εκατομμύρια € νέα χρέη, συν τα παγωμένα δις € χρέη προς τις τράπεζες που είναι ένα σημαντικό βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πρέπει  τώρα να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ρύθμισης των οφειλών, όπως επίσης να δοθεί επιπλέον (μη) επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις.  Η Κυπριακή Κυβέρνηση και οι Τράπεζες, όντως στήριξαν την κοινωνία και την αγορά και οδήγησαν σε μη κατάρρευση το ΑΕΠ.

Όμως, κυβέρνηση και τράπεζες, πρέπει να συνεχίσουν με ακόμα πιο τολμηρές προσεγγίσεις, με συναίσθηση και έγνοια για τη κατάσταση στη χώρα. Πρέπει να υπάρξει στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, παροχή εγγυήσεων από το κράτος για δάνεια, και τέλος, υλοποίηση των μεγάλων, αλλά και των μικρών έργων υποδομής.  Διαφορετική μεθόδευση θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε φτωχοποίηση και την Κύπρο σε ανέχεια.