Επένδυση €125 εκατ. από την Παπαστράτος
Επένδυση €125 εκατ. από την Παπαστράτος

Επένδυση €125 εκατ. από την Παπαστράτος

Μια νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2022 στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο αλλά και τη στρατηγική της για Βιώσιμη Ανάπτυξη ανακοίνωσε η εταιρεία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International Inc (PMI), με αφορμή τα 90 χρόνια από τα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου της στον Πειραιά, χρόνια γεμάτα επιχειρηματικές προκλήσεις και καινοτομίες.
RE+D magazine
18.06.2021

Θα δημιουργήσει 115 νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος ανακοίνωσε επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ, στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, ως μια ακόμα επισφράγιση της ποιότητας των  προϊόντων που παράγονται στο εργοστάσιο και φτάνουν σε κάθε άκρη του κόσμου.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρπαντίδης «η υλοποίηση της επένδυσης έχει ξεκινήσει ήδη και συγκεκριμένα αυξάνουμε τη δυναμικότητα του εργοστασίου τοποθετώντας δύο νέες γραμμές παραγωγής για τις ράβδους καπνού HEETS για το IQOS και μια γραμμή  παραγωγής φίλτρων. Επίσης, αναβαθμίζουμε, τρία χρόνια μετά την αρχική τους τοποθέτηση, τις έξι μηχανές που παράγουν τα HEETS στο εργοστάσιο έτσι ώστε να παράγουν τα προϊόντα νέας γενιάς για το IQOS που έρχεται. Τέλος, ψηφιοποιούμε το λιθογραφείο μας. Έχουμε βγάλει έξω τις παραδοσιακές εκτυπωτικές μηχανές και έχουμε παραγγείλει δύο υπερσύγχρονες μηχανές, γραμμές παραγωγής, ψηφιακής εκτύπωσης». Πρόσθεσε επίσης ότι αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου, αύξηση των εξαγωγών και 115 νέες θέσεις εργασίας (60 από τις οποίες ήδη έχουν καλυφθεί και ήδη οι άνθρωποι εκπαιδεύονται).

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε ότι «για 90 χρόνια η εταιρεία Παπαστράτος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εργοδότες της χώρας, συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, στην εργασιακή ειρήνη, έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία και στηρίζει τους αγρότες». Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία η οποία έχει ρίζες στην πρωτογενή παραγωγή κατόρθωσε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών να καινοτομήσει, να διαφοροποιηθεί και να ηγηθεί στις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την αιγίδα της Philip Morris International. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Παπαστράτος εκπέμπει ένα όραμα για το μέλλον χωρίς τσιγάρο και στηρίζει τον αντικαπνιστικό νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πικραμμένος μετέφερε την βούληση του πρωθυπουργού για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο. «Αυτός είναι ο εθνικός στόχος για την επόμενη δεκαετία» είπε και συμπλήρωσε «είναι ζήτημα όχι μόνο δημόσιας υγείας  αλλά και ζήτημα πολιτισμού και απαιτεί ευρεία συμμαχία όλων των πολιτών καπνιστών και μη για να  γίνει πράξη».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πικραμμένος «τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα συνεχίσει να καταγράφει μια ανοδική πορεία η οποία έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στους οικονομικούς δείκτες. Μεταρρυθμίζουμε όχι μόνο την οικονομία αλλά και τους θεσμούς και έτσι πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Για τον λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε εύρωστες και δυναμικές επιχειρήσεις που θα καινοτομούν, θα εξάγουν και θα στηρίζουν την προσπάθεια για εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι η νέα επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει η Philip Morris International και η Παπαστράτος για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων επενδύσεων της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η Παπαστράτος το 2016 λάνσαρε στην ελληνική αγορά το καινοτόμο προϊόν θερμαινόμενου καπνού IQOS και τον Μάρτιο του 2017 ανακοίνωσε την υλοποίηση μιας νέας επένδυσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για τη μετατροπή του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού HEETS για το IQOS. Η επένδυση αυτή δημιούργησε  400 νέες θέσεις εργασίας για την παραγωγή του IQOS, οι οποίες προστέθηκαν στις περισσότερες από 250 θέσεις που δημιούργησε για την προώθηση και κυκλοφορία του IQOS στην ελληνική αγορά.

Ξαναγεννιόμαστε

Με αφορμή τα 90 χρόνια από τα εγκαίνια του εργοστασίου της στον Πειραιά και βασικό σύνθημα το «Ξαναγεννιόμαστε» η Παπαστράτος ανακοίνωσε σήμερα νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, παρουσίασε τη στρατηγική της για βιώσιμη ανάπτυξη, με πέντε πυλώνες και σαφείς, μετρήσιμους στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης.

Εφέτος, συμπληρώνονται 90 χρόνια από την 29η Μαΐου 1931, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εγκαινίασε το Εργοστάσιο Καπνικών Αδελφών Παπαστράτου στον Πειραιά, ένα τεχνολογικό επίτευγμα για την αναδυόμενη βιομηχανία της εποχής που σηματοδότησε την έναρξη μιας εταιρικής πορείας άρρηκτα συνδεδεμένης με την εξέλιξη της Βιομηχανίας, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την προσφορά στην Κοινωνία.

Το 2021, η Παπαστράτος γιορτάζει 90 χρόνια μιας διαδρομής όπου μετασχημάτισε ριζικά τη λειτουργία της για να εξελιχθεί σε εταιρεία τεχνολογίας και επιστήμης, με ένα μόνο στόχο: Το τέλος του τσιγάρου. Σε μια εκδήλωση που τίμησε το παρελθόν, η εταιρεία μοιράστηκε τα πλάνα της για το μέλλον ανακοινώνοντας νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ και παρουσιάζοντας τη στρατηγική της για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, εκπρόσωποι της ελληνικής Πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου, εργαζόμενοι και συνεργάτες της Παπαστράτος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, αναφερόμενος στον κομβικό ρόλο που έχει η διαρκής εξέλιξη και η αλλαγή στο ταξίδι της Παπαστράτος, παρομοίασε τη συμπλήρωση των 90 χρόνων με μια στιγμή αναγέννησης για την εταιρεία. Θέτοντας ως στόχο η Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα κόψει οριστικά το τσιγάρο, ο Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε: «Θέλουμε σε δέκα χρόνια από σήμερα, τη μέρα που θα γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της Παπαστράτος, να έχουμε κάνει την Ελλάδα, όλοι μαζί, μια χώρα όπου το τσιγάρο θα αποτελεί, οριστικά, παρελθόν». Και συμπλήρωσε: «Γιορτάζοντας τα 90 χρόνια ιστορίας μας κάνουμε μια νέα αρχή. Τη νέα μας πορεία. Εκείνη μιας εταιρείας που αλλάζει, που εξελίσσεται, που στηρίζει, που συμβάλλει, που εργάζεται με πάθος προς το καλύτερο. Γι' αυτό και σήμερα δεν είναι άλλη μια μέρα. Είναι μία άλλη μέρα. Με βασικό σύνθημα το «Ξαναγεννιόμαστε», είναι η μέρα που μοιραζόμαστε μαζί σας τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος και την νέα μεγάλη επένδυση που την σηματοδοτεί. Το πλάνο μας για βιώσιμη ανάπτυξη δεν μένει σε γενικές κατευθύνσεις και ευχολόγια, αλλά τη θέτει στη σωστή βάση της, έτσι όπως την ορίζουμε εμείς στην Παπαστράτος: Δημόσια. Διάφανη. Δεσμευτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρπαντίδης, παρουσίασε τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, που βασίζεται σε πέντε πυλώνες και έχει σαφείς, μετρήσιμους στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης:

Καινοτομία προϊόντων

- Μέχρι το 2025, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο. Είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα.

- Μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος να προέρχεται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα.

Υποδειγματική λειτουργία

- Μέχρι το 2023, το 100% των νέων ηλεκτρονικών συσκευών να φέρει τεχνολογία επιβεβαίωσης ηλικίας. Ένας επιπλέον, «έξυπνος» μηχανισμός που θα αποκλείει τη χρήση των προϊόντων μας από ανήλικους.

- Μέχρι το 2023, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, να έχει μειωθεί κατά 30% η φύρα του καπνού σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Εργαζόμενοι και συνεργάτες

- Μέχρι το 2023 το 40% των διευθυντικών θέσεων της Παπαστράτος να καλύπτεται από γυναίκες.

- Μέχρι το 2023, οι άνθρωποι της Παπαστράτος να συμμετέχουν τακτικά σε εθελοντικές πρωτοβουλίες, με την παροχή αντίστοιχων κινήτρων και στόχο τις 9.000 ημέρες εθελοντικής συνεισφοράς τον χρόνο.

Περιβάλλον

- Εντός του 2021 καταργούνται τα πλαστικά μιας χρήσης στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος.

- Έως το 2025 να έχει μειωθεί κατά 20% η κατανάλωση ενέργειας και κατά 20% η κατανάλωση νερού.

Κοινωνία

Η Παπαστράτος διαθέτει κατά μέσο όρο 750.000 ευρώ κάθε χρόνο, σε τακτικές και έκτακτες πρωτοβουλίες στήριξης προς το κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, κατευθύνει πλέον τους πόρους της:

- Κατά 50% σε δράσεις για την ενδυνάμωση της γυναίκας και τον ρόλο της στο κοινωνικό σύνολο.

- Κατά 50%, σε δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, η Παπαστράτος ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση 125 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, η οποία είναι το επισφράγισμα της υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται εδώ, στη χώρα μας, και φτάνουν σε όλο τον κόσμο. Γίνεται πραγματικότητα χάρη στους ανθρώπους της Παπαστράτος, στους συνεργάτες μας, την στήριξη από τους φορείς και χάρη στην αποδοχή από τους καταναλωτές και την κοινωνία.

Μέσω της νέας μεγάλης επένδυσης αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου με εγκατάσταση 2 νέων γραμμών παραγωγής για Θερμαινόμενες Ράβδους Καπνού και 1 νέας γραμμής για Παραγωγή Φίλτρων, αναβαθμίζονται, μόλις τρία χρόνια μετά, οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής Θερμαινόμενων Ράβδων Καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS και εκσυγχρονίζεται το λιθογραφείο με 2 νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας, επέκταση των εξαγωγών και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 115 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 60 έχουν ήδη προσληφθεί και εκπαιδεύονται.