Με κρατική ενίσχυση η Xingyu κατασκευάζει εργοστάσιο στη Σερβία
 Με κρατική ενίσχυση η Xingyu κατασκευάζει εργοστάσιο στη Σερβία

Με κρατική ενίσχυση η Xingyu κατασκευάζει εργοστάσιο στη Σερβία

Η συνολική κρατική ενίσχυση για την επένδυση θα φθάσει τα €16,6 εκατ.
RE+D magazine
27.10.2021

Η Επιτροπή Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων της Δημοκρατίας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι η ενίσχυση που πρόκειται να παρασχεθεί στην εταιρεία Xingyu Automotive Lighting Systems, με τη μορφή παροχής οικοδομικής γης χωρίς αποζημίωση για την πραγματοποίηση επένδυσης στη Νις, είναι σύμφωνη με τους κανόνες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας η παραχώρηση οικοδομικής γης χωρίς αποζημίωση αποτελεί ενίσχυση στην κατασκευή του εργοστασίου φωτισμού οχημάτων που πρόκειται να κατασκευαστεί σε έκταση 29.820 m2.

Σύμφωνα με την εξήγηση της απόφασης, στο νέο εργοστάσιο παραγωγής φωτιστικών LED για οχήματα θα επενδυθούν 60 εκατ. ευρώ και θα απασχοληθούν 1.000 εργαζόμενοι την πρώτη 5ετία. Από τη συνολική επένδυση, 32,7 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται να επενδυθούν στην κατασκευή της ίδιας της παραγωγικής μονάδας, 19,6 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αγορά νέου εξοπλισμού και 7,5 εκατ. ευρώ προορίζονται για προμήθεια και εξοπλισμό γης.

Για την επένδυση αυτή, η συνολική κρατική ενίσχυση που θα δώσει η Σερβία θα ανέλθει σε 16,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 27,7%, διότι, πέρυσι, είχε ήδη εγκριθεί ενίσχυση ύψους 16,4 εκατ. ευρώ, υπό μορφή κινήτρων. ΜΜ-26.10.2021-