"Πράσινος" λαβύρινθος για τα 100 χρόνια του CHANEL N°5
"Πράσινος" λαβύρινθος για τα 100 χρόνια του CHANEL N°5

"Πράσινος" λαβύρινθος για τα 100 χρόνια του CHANEL N°5

«Five Echoes» από την Es Devlin στο Μαϊάμι.
RE+D magazine
06.12.2021

Τα 100 χρόνια του θρυλικού αρώματος CHANEL N ° 5 εορτάζει η Es Devlin με την εγκατάσταση «Five Echoes» στο πλαίσιο της Art Basel Miami 2021 (ανοιχτή στο κοινό έως τις 21 Δεκεμβρίου στην Jungle Plaza στο Μαϊάμι).

Τη δυναμική και πολυαισθητηριακή εγκατάσταση - ένα προσωρινό δάσος και στο κέντρο του έναν λαβύρινθο τον οποίο οι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν - παρήγγειλε στη Βρετανή καλλιτέχνιδα ο οίκος Chanel.
 
Έχοντας μεγαλώσει σε περιβάλλον όλο δάση, η Coco Chanel δημιούργησε το CHANEL N ° 5 ως έκφραση της βαθιάς σύνδεσής της με τη φύση· ενσωμάτωσε στο εμβληματικό άρωμα πάνω από 20 οσμές λουλουδιών και φυτών.

Στη «Five Echoes», αφότου οι επισκέπτες κινηθούν μέσα από τα δέντρα πλησιάζουν μια ράμπα που περιβάλλει τον λαβύρινθο την οποία μπορούν να ανεβούν, φτάνοντας σε σημείο με θέα τις κορφές των δέντρων του δάσους και έναν εσωτερικό κήπο όπου βρίσκονται τα λουλούδια και φυτά από τις οσμές των οποίων επινοήθηκε το άρωμα. Σε μια κυκλική πλατφόρμα κάτω από τα πόδια τους, σύμβολα ηλιακού ρολογιού συνδέουν τους επισκέπτες με το διάβα του ήλιου στον ουρανού και με τα 28 λεπτά που απαιτούνται για την εξάτμιση των μορίων -ανάλογα με τις διαφορετικές πυκνότητές τους- στο CHANEL N ° 5.

Κατεβαίνοντας τη ράμπα, οι επισκέπτες εισέρχονται στο λαβύρινθο ακολουθώντας πέντε ομόκεντρες διαδρομές. Στην καρδιά του λαβυρίνθου, μια σύνθεση ήχου και φωτός που προέκυψε από τη στενή συνεργασία της Es Devlin με τον αρωματοποιό Olivier Polge.
 
«Αρχικά, η λέξη "λαβύρινθος" αναφερόταν σε ανθρώπινη κίνηση: ήταν χορός πριν γίνει αρχιτεκτονική» εξηγεί η Es Devlin. «Αν η συμπεριφορά μας μπορεί να ορίσει την αρχιτεκτονική μας, τότε ίσως η τέχνη και η αρχιτεκτονική μας μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας. Αν έργα τέχνης μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τους εαυτούς μας ως μέρος της βιόσφαιρας και να συγχωνευθούμε, συμβιωτικά, μαζί της..., πιστεύω ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να προβούμε σε θεμελιώδεις αλλαγές συμπεριφοράς που είναι αναγκαίες όχι μόνο για να αποφύγουμε το κλιματικό χάος αλλά επίσης και για να ζήσουμε με έναν πιο σωστό, δίκαιο και χαρούμενο τρόπο» τονίζει.
 
Μετά την ολοκλήρωση της Art Basel Miami 2021, τα πάνω από 1.000 φυτά, θάμνοι και δέντρα της εγκατάστασης θα μεταφυτευτούν σε πάρκα στην κομητεία Miami-Dade και τα μέρη του λαβυρίνθου θα ανακυκλωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν.