Σε πλειστηριασμό η βίλα Αουρόρα με τη μοναδική τοιχογραφία του Καραβάτζο
Σε πλειστηριασμό η βίλα Αουρόρα με τη μοναδική τοιχογραφία του Καραβάτζο

Σε πλειστηριασμό η βίλα Αουρόρα με τη μοναδική τοιχογραφία του Καραβάτζο

Στις 18 Ιανουαρίου η Βίλα Αουρόρα θα βγει σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης τα €471 εκατ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.11.2021

Η Βίλα Αουρόρα ένα αληθινό έργο τέχνης βγαίνει προς πώληση για μισό δισεκκατομύριο ευρώ.

Η Βίλα συνολικής επιφάνειας 2.800 τετραγωνικά μέτρα περιλαμβάνει έναν καταπράσινο κήπο, ενώ φιλοξενεί τη μοναδική γνωστή τοιχογραφία του Ιταλού ζωγράφου του μπαρόκ Μικελάντζελο Μερίζι, γνωστού ως Καραβάτζο.

Είναι ό,τι απέμεινε από μια εξοχική κατοικία που έχτισε τον 16ο αιώνα ο Καρδινάλιος Φραντσέσκο Μαρία Ντελ Μόντε και αργότερα πουλήθηκε στους σημερινούς ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Λουντοβίζι.

Σύμφωνα με το Reuters στις 18 Ιανουαρίου η Βίλα Αουρόρα θα βγει σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης τα €471 εκατ.

Η πώληση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας διαμάχης για την κληρονομιά μετά τον θάνατο του πρώην ιδιοκτήτη της Βίλας, του πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, το 2018. Η τρίτη σύζυγός του, πριγκίπισσα Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τέξας αλλά έζησε στο σπίτι αυτό για 18 χρόνια. Όπως είπε η ίδια στο Reuters ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς κάποτε ενδιαφερόταν να αγοράσει την έπαυλη. Ενδιαφέρον έδειξε επίσης και ένας εμίρης του Κατάρ.

«Προσεύχομαι και ελπίζω όποιον την αγοράσει να την αγαπήσει όσο και εμείς», πρόσθεσε, εμφανώς συγκινημένη.

Το 1597 ο Καρδινάλιος Ντελ Μόντε, ένας διπλωμάτης και μαικήνας των τεχνών, προσέλαβε τον Καραβάτζο, που τότε ήταν λίγο πάνω από τα 20, για να ζωγραφίσει το ταβάνι ενός μικρού δωματίου στον πρώτο όροφο. Το δωμάτιο εκείνο το χρησιμοποιούσε ως εργαστήρι αλχημείας. Η τοιχογραφία, πλάτους 2,75 μέτρων, απεικονίζει μια αλληγορική σκηνή με τους θεούς Δία, Ποσειδώνα και Πλούτωνα να παρουσιάζουν τη μετατροπή του μολύβδου σε χρυσάφι.

Ο Καραβάτζο ζωγράφισε το δικό του πρόσωπο και σώμα στις τρεις φιγούρες. Μόνο η τοιχογραφία εκτιμάται ότι αξίζει 310 εκατομμύρια ευρώ.

Η βίλα πήρε το όνομά της από τη νωπογραφία ενός άλλου καλλιτέχνη του μπαρόκ, του Ιλ Γκερτσίνο, η οποία κοσμεί το τεράστιο ταβάνι της εισόδου και εικονίζει τη θεά Αυγή (Αουρόρα) πάνω στο άρμα της.

Η έπαυλη περιστοιχίζεται από ψηλούς τοίχους και βρίσκεται κοντά στη φημισμένη Βία Βένετο.

Η Βίλα Αουρόρα είναι επίσης γεμάτη με γλυπτά, αντίκες και αγάλματα, μεταξύ των οποίων και ένα του Πάνα, το οποίο αποδίδεται στον Μιχαήλ Άγγελο.