ΕΒΕΠ

11 Φεβ 2026

ΕΒΕΠ: Παρεμβάσεις για ισχυρότερες ΜμΕ και «Made in Europe»

Το ΕΒΕΠ ζητά απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου

  • RE+D Magazine

Υπέρ της έκκλησης του ΣΕΒ και των ευρωπαϊκών εργοδοτικών φορέων τάσσεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Alben Biesen, θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και του ευρωπαϊκού παραγωγικού μοντέλου.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΒΕΠ υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει εάν επιθυμεί να διασφαλίσει έμπρακτα την κυριαρχία, την ασφάλεια και την ευημερία της, με το όραμα του «Made in Europe» να καθοδηγεί τις πολιτικές επιλογές για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Όπως επισημαίνεται, οι 26,1 εκατ. ευρωπαϊκές βιομηχανίες και βιοτεχνίες καλύπτουν το 65% της απασχόλησης, προσφέροντας τεχνογνωσία, κατάρτιση και συμβολή στην καινοτομία, στις ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού και στη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο σε αγροτικές όσο και σε μητροπολιτικές περιοχές. Ωστόσο, οι ΜμΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα σύνθετο περιβάλλον, με πολύπλοκους κανονισμούς, κατακερματισμένες αγορές, υψηλό και ασταθές ενεργειακό κόστος, αθέμιτο ανταγωνισμό και περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Το Επιμελητήριο ζητά απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου, αποφυγή επιπλέον επιβαρύνσεων από τα κράτη-μέλη και σχεδιασμό της νομοθεσίας με γνώμονα τις ΜμΕ από το αρχικό της στάδιο, με αναλογικές απαιτήσεις, ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και σαφείς κατευθύνσεις εφαρμογής.

Οι πέντε άξονες παρέμβασης

Το ΕΒΕΠ συντάσσεται με τις πέντε βασικές προτάσεις των ευρωπαϊκών εργοδοτικών φορέων:

  1. Εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις, με λιγότερη γραφειοκρατική παρέμβαση και μεγαλύτερη ευελιξία για τοπική και διασυνοριακή ανάπτυξη.
  2. Πλήρης αξιοποίηση της Ενιαίας Αγοράς, με διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων εντός και εκτός ΕΕ, ιδίως στις ψηφιακές πλατφόρμες.
  3. Ενεργειακή ανθεκτικότητα, ώστε το κόστος ενέργειας να είναι σταθερό και προβλέψιμο, προϋπόθεση για επενδύσεις και παραγωγική ανάπτυξη.
  4. Βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και εξειδικευμένο προσωπικό, ως κρίσιμοι παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ.
  5. Ψηφιακή κυριαρχία φιλική προς τις ΜμΕ, με ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα και υποδομές χωρίς δυσανάλογα διοικητικά βάρη.

Ο διχασμός στην ΕΕ και η ελληνική στάση

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει ότι «το μέλλον της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας θα καθοριστεί από τις κρίσιμες αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών» και τονίζει πως οι μεταποιητικές ΜμΕ πρέπει να αποτελέσουν στρατηγική προτεραιότητα.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι εντός της ΕΕ έχουν διαμορφωθεί δύο «στρατόπεδα» αναφορικά με την υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων υπέρ της ευρωπαϊκής παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γερμανο-ιταλικό μπλοκ εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες, φοβούμενο επιπτώσεις στις σχέσεις με εμπορικούς εταίρους και ξένα επενδυτικά συμφέροντα.

Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ταχθεί υπέρ μιας Ευρώπης με υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις, μείωση εξαρτήσεων, λιγότερη γραφειοκρατία και ισχυρότερη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και βιοτεχνίας, καταλήγοντας πως «ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημαίνει και ανταγωνιστική Ευρώπη».




By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree