Το έργο υδροδότησης της Κινέτας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις υποδομών στη Δυτική Αττική, με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ στην παρούσα φάση και στόχο τη μόνιμη και αξιόπιστη σύνδεση του οικισμού με το κεντρικό σύστημα ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ.
Η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου, αφορά την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 10,5 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 6,4 εκατ. ευρώ που αφορούν την αρχική φάση μεταφοράς νερού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ στόχος είναι να έχει αναδειχθεί ανάδοχος εντός του έτους. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το καλοκαίρι του 2028, οπότε και θα υδροδοτηθούν περίπου 5.120 νοικοκυριά της Κινέτας.
Παράλληλα, σχεδιάζεται και τρίτη φάση του έργου που θα επεκτείνει το δίκτυο ύδρευσης και σε περίπου 2.500 κατοικίες εκτός σχεδίου. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις έως και 30 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστούν συνολικά περίπου 7.620 συνδέσεις με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
Το έργο «Υδροδότηση Οικισμού Κινέτας Μεγάρων», με δικαιούχο την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική 2021-2027». Στόχος είναι η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών ώστε να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή εδώ και δεκαετίες, επηρεάζοντας περίπου 21.000 μόνιμους κατοίκους αλλά και χιλιάδες επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο.
Η πρώτη φάση του έργου, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων από τα Μέγαρα προς την Κινέτα, καθώς και την κατασκευή κεντρικής δεξαμενής χωρητικότητας 3.000 κυβικών μέτρων.
Η δεύτερη φάση, προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, με κατασκευή και αντικατάσταση αγωγών συνολικού μήκους περίπου 58 χιλιομέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος ύδρευσης σε ολόκληρο τον οικισμό.
