Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως, με συνολικά 3.030 διαθέσιμα σκάφη προς ναύλωση. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κροατία με 2.531 σκάφη, ενώ έπονται η Ιταλία (1.282), η Γαλλία (970) και η Τουρκία (578).
Η υπεροχή της Ελλάδας γίνεται ακόμη πιο έντονη στην premium κατηγορία των catamaran, όπου ο ελληνικός στόλος αριθμεί 904 σκάφη, σχεδόν διπλάσια από την Κροατία (501), ενώ η Ιταλία ακολουθεί με 438. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των catamaran αποδίδεται στην υψηλή άνεση, σταθερότητα και πολυτέλεια που προσφέρουν, στοιχεία που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του σύγχρονου ταξιδιώτη.
Κυριαρχία συγκεκριμένων μοντέλων και ισχυροί προορισμοί
Η ανάλυση της αγοράς αναδεικνύει και την κυριαρχία συγκεκριμένων μοντέλων catamaran, με τα Lagoon 42, Lagoon 46 και Lagoon 40 να διατηρούν ηγετική θέση στις προτιμήσεις των ναυλωτών. Παράλληλα, ενισχυμένη είναι και η παρουσία μοντέλων όπως τα Bali 4.2, Bali 4.6 και Bali Catspace, επιβεβαιώνοντας τη στροφή προς σκάφη που ευνοούν τις πολυήμερες διακοπές. Σε επίπεδο προορισμών, η Αθήνα αποτελεί τον βασικό κόμβο ναυλώσεων, με επίκεντρο τις μαρίνες Αλίμου και Λαυρίου. Ισχυρή δυναμική καταγράφεται και στο Ιόνιο, με τη Λευκάδα, την Κέρκυρα και την Πρέβεζα να συγκεντρώνουν σημαντική ζήτηση, κυρίως από αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη
Παρά τη θετική εικόνα, η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση των υποδομών. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα θέσεων ελλιμενισμού, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος μαρινών, αποτελούν βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες.
Ταυτόχρονα, η έλλειψη επαρκών χερσαίων εγκαταστάσεων και καρνάγιων για συντήρηση και τεχνική υποστήριξη των σκαφών δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Επιπλέον, το ασταθές διεθνές περιβάλλον και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, οδηγώντας σε αυξημένη επιφυλακτικότητα και μετατόπιση προς κρατήσεις τελευταίας στιγμής.
Στροφή σε νεότερο στόλο και ευελιξία στη ζήτηση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προτίμηση των ναυλωτών σε νεότερα σκάφη, κυρίως κατασκευής μετά το 2019, με τους πελάτες να εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα για μεγαλύτερη ασφάλεια και σύγχρονες παροχές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Riginos Yachts επενδύει σε σύγχρονο στόλο, με σκάφη κατασκευής από το 2020 και μετά, ενώ η προσθήκη νέων μοντέλων, όπως το Bali 5.8, ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της. Παράλληλα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, καταγράφεται σαφής μετατόπιση προς κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τη διεθνή τουριστική αγορά.
Ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με πολυτελή καταλύματα
Παρά την εικόνα υψηλού κόστους, οι διακοπές με σκάφος παραμένουν ανταγωνιστικές σε σύγκριση με άλλες μορφές πολυτελούς διαμονής. Η ενοικίαση ιστιοπλοϊκού ξεκινά από περίπου 3.000 ευρώ την εβδομάδα για ομάδα 6-8 ατόμων, προσφέροντας συνδυαστικά διαμονή και μετακίνηση μεταξύ προορισμών.
Η τελική τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο του σκάφους, τις υπηρεσίες και την περίοδο, με τη ζήτηση να κορυφώνεται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Πολυεπίπεδη ανάπτυξη δραστηριοτήτων
Πέραν των ναυλώσεων, η Riginos Yachts ενισχύει την παρουσία της και στον τομέα της αγοραπωλησίας σκαφών, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών της αγοράς, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού αλλά και σημαντικών ευκαιριών για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό.
