Δυτική Ελλάδα

03 Φεβ 2026

Χρηματοδότηση άνω των €50 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική

  • RE+D Magazine

Στη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Εσωτερικών για την Περιφέρεια Αττικής, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων.

Όπως είπε ο κ. Σπανάκης, μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του ΥΠΕΣ και ειδικότερα του άξονα «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων», καθώς και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ειδικό πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών», έχουν ενταχθεί έργα της Περιφέρειας Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 24,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021–2025. Παράλληλα, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έτους 2025 κατανεμήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής ποσό 7,36 εκατ. ευρώ, που αφορά επενδυτικές δαπάνες καθώς και έργα βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματιστεί να αποδοθεί και εντός του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΥΠΕΣ έχει χρηματοδοτήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε δήμους της Αττικής, μεταξύ των οποίων οι Σπάτα-Αρτέμιδα, Φυλή, Χαλάνδρι, Κορυδαλλός, Μοσχάτο-Ταύρος, Μαρούσι και Φιλοθέη–Ψυχικό, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 22 εκατ. ευρώ.

61 έργα, προϋπολογισμού 508 εκατ. ευρώ

Στη δευτερολογία του, ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, επισημαίνοντας ότι έχουν ενταχθεί 61 αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 508 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα έργα εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της Αττικής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με στόχο την πρόληψη ζημιών, την προστασία υποδομών και την ασφάλεια πολιτών και επιχειρήσεων.




By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree