Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών, προσφέροντας παράλληλα περισσότερη ευχέρεια στους πολίτες.
Συγκεκριμένα περιορίζει την παρέμβαση του Δημοσίου στις πρώτες εγγραφές στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Το Δημόσιο δεν θα προβάλλει πλέον δικαιώματα σε περιπτώσεις όπου η κυριότητα έχει αποκτηθεί βάσει τίτλων που έχουν μεταγραφεί πριν από το 1975 ή το 1993, περιορίζοντας τις μακρόχρονες νομικές διενέξεις για ακίνητα με ιστορία συναλλαγών.
Εξειδικεύονται οι διαδικασίες για την απουσία προβολής δικαιωμάτων του Δημοσίου πριν και μετά την άσκηση αγωγής, καθορίζονται τα έγγραφα που πρέπει να προσκομιστούν για να αποδειχθούν οι προϋποθέσεις για τη μη προβολή δικαιωμάτων του Δημοσίου, και θεσπίζεται πειθαρχική ευθύνη για τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση παράλειψης αποστολής των απαιτούμενων εγγράφων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη νομική ασφάλεια.
Μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η υπηρεσία «μιας στάσης» (one-stop shop) για τη σύσταση και μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων. Σύμφωνα με αυτό, ο συμβολαιογράφος αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία, συλλέγοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αναλαμβάνοντας τη φορολογική καταβολή και την υποβολή στο Κτηματολόγιο, προσφέροντας έναν πιο απλό και ταχύρυθμο τρόπο για τις συναλλαγές ακινήτων.
Καταργείται την υποχρέωση επισύναψης τοπογραφικού διαγράμματος για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με λειτουργούν Κτηματολόγιο, εφόσον η πράξη εφαρμογής έχει κυρωθεί και δεν μεταβάλλονται τα όρια του ακινήτου. Αυτή η αλλαγή αποσκοπεί στην αποφυγή περιττών εξόδων και στην προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στις σύγχρονες ανάγκες.
Διδεται η δυνατότητα για πληρωμή του φόρου κληρονομίας, δωρεάς ή γονικής παροχής κατά τη μεταβίβαση ακινήτου.
Τέλος, δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα να αποδεσμεύσει το κατασχεμένο ακίνητό του και να προβεί σε μεταβίβαση. Η ΑΑΔΕ διασφαλίζει την είσπραξη μέσω υποχρεωτικής παρακράτησης μέρους του τιμήματος, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται του 25% της οφειλής. Αν το τίμημα υπολείπεται του 25% της οφειλής, η ΑΑΔΕ ικανοποιείται με ολόκληρο το τίμημα. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζεται η αποδέσμευση με ουσιαστική ρύθμιση της οφειλής.
